Guláš se srnčím masem, vínem a kořenovou zeleninou

Guláš se srnčím masem, vínem a kořenovou zeleninou

Guláš ze srny je dokonalé jídlo v chladném počasí, které je plné chuti a snadno se připravuje! Zvěřinové maso, brambory a mrkev se pomalu vaří v bohaté omáčce z červeného vína, dokud nezměkne a zelenina není dokonale uvařená. Nebo si s námi připravte poctivý guláš na 10 různých způsobů.

Co budeme potřebovat

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 kg srnčí plece (na kostičky)
  • 1 žlutá cibule (na kostičky)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 30 g hladké mouky
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 250 ml vody
  • ½ lžičky mletého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 2 lžičky cukru
  • 2 bobkové listy
  • 500 g brambor (na kostičky)
  • 500 g mrkve (na kostičky)
  • 200 g mraženého hrášku

Postup

  • Ve velké holandské troubě rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokou teplotu.
  • Opečte srnčí maso, dokud nezezlátne.
  • Do stejného hrnce přidejte cibuli a zbývající lžíci olivového oleje. Vařte asi 5 minut nebo do změknutí.
  • Vmíchejte česnek a rajčatový protlak a vařte 1 minutu.
  • Přidejte zpět srnčí i se šťávou, zasypte moukou a promíchejte.
  • Nalijte červené víno, balzamikový ocet a worcesterskou omáčku.
  • Poté přidejte vývar, vodu, tymián, sůl, pepř, cukr a bobkové listy.
  • Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  • Hrnec přikryjte pokličkou a přeneste do trouby na 1 hodinu a 30 minut. Případně guláš vařte stejnou dobu na sporáku při nízké teplotě.
  • Přidejte brambory a mrkev, přikryjte a vložte zpět do trouby. Pokračujte ve vaření asi další 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud zelenina a srnčí nezměknou.
  • Vmíchejte hrášek a vyjměte bobkové listy.
  • Srnčí guláš podávejte s naším křupavým chlebem!
Miska plná lahodného guláše se srnčím masem a domácím chlebem.
Zdroj: thespruceeats.com

Variace
Nahraďte sušenou petrželku 2 lžícemi jemně nasekané čerstvé petrželky.
Pro česnekovou příchuť přidejte do marinády 2 lžičky mletého česneku.
Jak skladovat
Zbylý zvěřinový guláš chlaďte v zakryté nádobě po dobu až 4 dnů.
Chcete-li zmrazit, dejte zbylý guláš do vzduchotěsné mrazicí nádoby. Zmrazte až na 3 měsíce.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.