Guláš ze srny je dokonalé jídlo v chladném počasí, které je plné chuti a snadno se připravuje! Zvěřinové maso, brambory a mrkev se pomalu vaří v bohaté omáčce z červeného vína, dokud nezměkne a zelenina není dokonale uvařená. Nebo si s námi připravte poctivý guláš na 10 různých způsobů.
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 kg srnčí plece (na kostičky)
- 1 žlutá cibule (na kostičky)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 30 g hladké mouky
- 250 ml červeného vína
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 750 ml hovězího vývaru
- 250 ml vody
- ½ lžičky mletého tymiánu
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 2 lžičky cukru
- 2 bobkové listy
- 500 g brambor (na kostičky)
- 500 g mrkve (na kostičky)
- 200 g mraženého hrášku
Postup
- Ve velké holandské troubě rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokou teplotu.
- Opečte srnčí maso, dokud nezezlátne.
- Do stejného hrnce přidejte cibuli a zbývající lžíci olivového oleje. Vařte asi 5 minut nebo do změknutí.
- Vmíchejte česnek a rajčatový protlak a vařte 1 minutu.
- Přidejte zpět srnčí i se šťávou, zasypte moukou a promíchejte.
- Nalijte červené víno, balzamikový ocet a worcesterskou omáčku.
- Poté přidejte vývar, vodu, tymián, sůl, pepř, cukr a bobkové listy.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Hrnec přikryjte pokličkou a přeneste do trouby na 1 hodinu a 30 minut. Případně guláš vařte stejnou dobu na sporáku při nízké teplotě.
- Přidejte brambory a mrkev, přikryjte a vložte zpět do trouby. Pokračujte ve vaření asi další 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud zelenina a srnčí nezměknou.
- Vmíchejte hrášek a vyjměte bobkové listy.
- Srnčí guláš podávejte s naším křupavým chlebem!
Variace
Nahraďte sušenou petrželku 2 lžícemi jemně nasekané čerstvé petrželky.
Pro česnekovou příchuť přidejte do marinády 2 lžičky mletého česneku.
Jak skladovat
Zbylý zvěřinový guláš chlaďte v zakryté nádobě po dobu až 4 dnů.
Chcete-li zmrazit, dejte zbylý guláš do vzduchotěsné mrazicí nádoby. Zmrazte až na 3 měsíce.