Už jste někdy měli guláš z líček? Je to naprostá delikatesa! Vyzkoušejte náš jednoduchý recept a jiný guláš už nikdy nebudete chtít jíst.
Co budete potřebovat
- ⅓ šálku kachního tuku
- 5 velkých cibulí, rozpůlených a nakrájených na tenké plátky
- 5 červených paprik, okrájených a nahrubo nakrájených
- ¾ šálku rajčatového protlaku
- 1 lžíce plus 2 lžičky sladké papriky
- 1 a ½ lžičky pálivé papriky
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce sušené majoránky
- 1 lžíce jemně nasekaného česneku
- 2 lžičky kmínu
- ⅛ lžičky nastrouhané citronové kůry
- 2 lžičky jemně nasekané čerstvé majoránky plus další na ozdobu
- 1a ½ lžičky jemně nasekaného čerstvého tymiánu
- ¼ lžičky nadrobno nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1,5 kg hovězích líček, rozpůlených
- sůl a pepř
- 2 lžíce láku z nakládaných okurek
Postup
- Ve velkém těžkém hrnci na středně mírném ohni rozpusťte kachní sádlo a přidejte cibuli.
- Snižte teplotu na velmi nízkou a pomalu vařte za občasného míchání, dokud cibule není tmavě hnědá, 1 a ½ až 2 hodiny.
- Pokud je to nutné, ke konci vaření zvyšte teplotu na střední a neustále míchejte, dokud cibule nezhnědne.
- Mezitím vložte červenou papriku do pařáku nad vroucí vodou a vařte 15 až 20 minut do měkka.
- Přeneste papriky do mixéru a rozmixujte na kaši.
- Poté přeceďte.
- Měli byste mít ¾ šálku pyré.
- Přidejte k cibuli rajčatový protlak a vařte, dokud protlak neztmavne, asi 5 minut.
- Přidejte sladkou a pálivou papriku a dobře promíchejte.
- Přidejte 7 šálků vody, pyré z červené papriky, vinný ocet, sušenou majoránku, česnek, kmín a citronovou kůru.
- Přidejte polovinu čerstvé majoránky, tymiánu a rozmarýnu.
- Hovězí líčka bohatě osolte, opepřete a přidejte do hrnce.
- Tekutinu přiveďte k varu a vařte částečně zakryté alespoň 3 hodiny, poté přidejte zbytek čerstvých bylinek a začněte vidličkou kontrolovat křehkost líček.
- Hotová budou asi po 4 hodinách.
- Měla by být křehká, ale neměla by se rozpadat.
- Protože některé kousky budou trvat déle než jiné, vytáhněte je z tekutiny, jakmile budou hotové.
- Uvařená hovězí líčka rozprostřete v jedné vrstvě na plech.
- Když jsou všechna líčka hotová, přelijte tekutinu na vaření přes cedník.
- Scezenou omáčkou přelijte líčka a dochuťte solí, pepřem, čerstvou majoránkou a lákem z okurek.
- Ihned podávejte!