Guláš si můžete připravit i z husy. Není to sice úplně tradiční, ale o to je výsledek chutnější. Tento pokrm je skvělý jako slavnostní či nedělní oběd a zajisté uspokojí i ty nejnáročnější strávníky.
INGREDIENCE
- 3 malá husí prsa (každé asi 500 g)
- 2 lžíce husího tuku
- 2 velké cibule
- 2 velké stroužky česneku
- 0,5 svazku majoránky, čerstvé
- 1 bio citron
- 5 větviček pelyňku
- sůl a pepř
- 0,5 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- 300 ml červeného suchého vína
- 400 ml zeleninového vývaru
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 150 ml vody
- 2 plátky slaniny
- 4 stonky pažitky
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžíce studené vody
POSTUP
- Z husích prsou stáhneme kůži (necháme si ji, můžeme ji ještě použít) a nakrájíme je na 3 cm kostky.
- Dochutíme solí a pepřem a dáme stranou.
- Citron omyjeme horkou vodou a oloupeme ho škrabkou.
- Otrháme lístky majoránky, cibuli a česnek nakrájíme na jemné plátky, dáme stranou do mísy s pelyňkem, kmínem a citronovou kůrou.
- V pekáči rozehřejeme husí sádlo.
- Maso opečeme, posypeme paprikou a krátce orestujeme.
- Nyní přidáme zbylé ingredience z mísy a opékáme asi 3 minuty.
- Zalijeme vínem a vývarem, krátce povaříme a přikryté dusíme 1,5 hodiny na středním plameni.
- Na knedlíky smícháme mouku, vejce, špetku soli a 150 ml vody.
- Necháme asi 10 minut odstát.
- Knedlíky tvoříme 2 navlhčenými lžičkami a necháme je vařit ve vroucí osolené vodě cca 5 minut.
- Slaninu opečeme dokřupava a vyjmeme z pánve.
- Na stejném tuku smažíme knedlíky asi 5 minut a vmícháme nasekanou pažitku.
- Nyní smíchejte 1 lžíci vody s kukuřičným škrobem, směsí zahustíme guláš a přivedeme k varu cca na minutu.
- Guláš servírujeme spolu s knedlíky a rozdrobenou slaninkou.