Začíná se ochlazovat, a tak je čas na gulášovou polévku s mletým hovězím masem. Tento recept je uklidňující a uspokojující, ideální pro chladné zimy. Stejně jako tyto vydatné polévky do sychravého počasí.
Co budeme potřebovat
- 200 g cibule (nakrájená nahrubo)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekaný)
- 15 g másla nebo oleje
- 300 g mletého vepřového masa
- 3 papriky (odstraněné stopky a semínka, nakrájené na krátké proužky – pokud možno 3 různé barvy)
- 100 g celeru (nakrájeného)
- 50 g rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 2 lžíce mouky
- 400 g nakrájených rajčat z konzervy
- 1 l vody
- 2 kostky hovězího bujónu
- sůl
- pepř
- 6 lžic řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
Postup
- V hrnci na střední teplotu rozehřejte máslo nebo olej a přidejte cibuli a česnek.
- Smažte 2–3 minuty.
- Přidejte mleté vepřové maso a opékejte, dokud maso z větší části nezhnědne.
- Přidejte papriku a celer a opékejte 3-4 minuty. Přidejte rajčata a promíchejte.
- Na směs zeleniny a vepřového masa přisypte mletou uzenou papriku a mouku a promíchejte.
- Smažte asi minutu.
- Přidejte rajčata, vodu a bujón a vše přiveďte k varu.
- Přiklopte pokličkou a snižte na mírnou teplotu a vařte 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Zkontrolujte chuť a v případě potřeby dosolte a opepřete.
- Podávejte gulášovou polévku horkou, s kopečkem řeckého jogurtu.