V Rakousku mísy plné horké gulášovky podávají ve všech typech podniků – od restaurací přes rychlé občerstvení podél dálnic až po elegantní vídeňské hotely. Tuto vydatnou hovězí a zeleninovou polévku najdete v mnoha oblastech střední a východní Evropy, zejména v oblastech, které byly kdysi součástí Rakousko-Uherska. Náš dokonalý recept na gulášovou polévku obsahuje kousky hovězího masa a brambor plus červenou papriku, slaninu, cibuli a česnek.
Co budete potřebovat
- 5 plátků slaniny (nakrájené)
- 1,5 kg vykostěného hovězího masa (nakrájené na kostky)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 4 střední cibule (nakrájené najemno)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 3 lžíce sladké papriky
- 1 1/2 lžičky kmínu
- 80 g mouky
- 20 ml červeného vinného octa
- 80 g rajčatového protlaku
- 1,5 l hovězího vývaru
- 1,5 l vody
- 1/2 lžičky soli
- 2 červené papriky (nakrájené nadrobno)
- 4 velké brambory
Postup
- Ve velkém hrnci opečte slaninu, dokud nebude křupavá a poté ji přendejte do velké mísy.
- V tuku, který zůstal v hrnci, osmahněte kousky hovězího a dejte ho do mísy ke slanině.
- Snižte teplotu na mírnou a přidejte olej.
- Přidejte cibuli a česnek a vařte za stálého míchání opečte dozlatova.
- Vmíchejte papriku, kmín a mouku a za stálého míchání vařte 2 minuty.
- Vmíchejte ocet a rajčatový protlak a vařte za stálého míchání asi 1 minutu. (Směs bude velmi hustá.)
- Vmíchejte vývar, vodu, sůl, papriku, slaninu a maso a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Gulášovou polévku vařte přikrytou za občasného míchání asi 45 minut.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Přidejte brambory do polévky a přikryté vařte, do měkka, asi 30 minut.
- Polévku dochutíme solí a pepřem.
Tato polévka je báječným předkrmem pro lehčí kuřecí quesadillas. Jak na tuto mexickou chuťovku se dozvíte u nás na webu!