Tento recept na domácí maďarskou gulášovou polévku je dokonalý pro přípravu klasické polévky do studeného počasí, která je vydatná, plná chuti a snadná na přípravu!
Co budeme potřebovat
- 6 plátků slaniny (nakrájené)
- sůl
- pepř
- 900 g dušeného vepřového masa
- 2 střední cibule (nakrájené na kostičky)
- 3 střední mrkve (nakrájené)
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- 3 lžíce maďarské uzené papriky
- 1 láhev černého piva
- 3 lžíce mouky
- 950 ml hovězího vývaru pokojové teploty
- 250 g pasírovaných rajčat (jemných)
- 120 g nakládané pečené červené papriky (nakrájené nebo obyčejné pečené červené papriky ze sklenice, plus 1 lžíce bílého vinného octa)
- 4-5 středních brambor (se slupkou, nakrájené na kousky)
- zakysaná smetana a čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Zahřejte velký hrnec na střední teplotu.
- Přidejte nakrájenou slaninu a opékejte, dokud nebude téměř křupavá, a vyjměte ji na talíř vyložený kuchyňskou papírovou utěrkou.
- V hrnci ponechte alespoň 3 lžíce tuku ze slaniny.
- Vepřové kostky osolíme, opepříme a přidáme na rozpálený hrnec a ze všech stran je opečeme.
- Opečené kostky vepřového masa vyndejte na talíř se slaninou a do hrnce přidejte cibuli, mrkev, česnek a papriku.
- Zeleninu restujte, dokud cibule není měkká a průsvitná a mrkev nezačíná měknout.
- Přidejte pivo a vše spolu promíchejte.
- Když se pivo trochu zredukuje, přidejte slaninu a vepřové maso zpět do hrnce a vše promíchejte.
- Oddělte asi 1/3 vývaru a vidličkou do něj vmíchejte mouku, dokud se mouka nerozpustí.
- Přidejte tuto směs do hrnce spolu se zbytkem vývaru a rajčatovou omáčkou.
- Do hrnce přidejte nakládanou pečenou červenou papriku a brambory a vše spolu dobře promíchejte.
- Snižte teplotu a nechte guláš vařit asi 35–45 minut (nebo i déle, pokud máte čas tak 2–3 hodiny), za stálého míchání, dokud nejsou brambory uvařené a guláš mírně nezhoustne.
- Podávejte horké s kopečkem zakysané smetany a trochou nasekané čerstvé petrželky, s křupavým chlebem na namáčení.
K tomuto receptu na gulášovou polévku s vepřovým masem je ideální čerstvé pečivo k přikusování. Nejjednodušší je si ho upéct v domácí pekárně, kterou si můžete pořídit, díky naší recenzi a rovnou si v ní upéct nejlepší recepty pro domácí pekárnu.