Tento recept na domácí kuřecí gyros se může pochlubit obrovskou chutí v několika jednoduchých krocích. Gyro noc, vyrobená ze směsi koření s dokonalou rovnováhou bylinek, kouře, tepla a vůně, si můžete užít v pohodlí svého domova! Budete nadšeni svým vlastním výtvorem.
Co budeme potřebovat
- 1 kg kuřecích stehen (bez kostí a kůže)
Na marinádu
- 120 ml řeckého jogurtu
- 30 ml citronové šťávy
- 30 ml červeného vinného octa
- Lžíce mletého kmínu
- 30 ml olivového oleje
- 4 stroužky česneku (prolisovaný)
- Lžíce sušeného oregana
- Lžíce uzené papriky
- ½ lžičky mleté skořice
- Lžička soli
- Lžička pepře
Na servírování
- 4 pita chleby
- 60 ml tzatziki omáčky
- ½ červené cibule (nakrájené na tenké plátky)
- 75 g cherry rajčat (rozpůlených)
Postup
- Smícháme si všechny přísady na marinádu do velké mísy
- Přidáme kuřecí stehna, mísu zakryjeme a dáme jí na 1-4 hodiny do lednice
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
- Plech na pečení vyložíme roštem na pečení
- Kuře na mřížku vyskládáme a pečeme 15–18 minut, dokud okraje nezačnou být křupavé
- Kuře poté nakrájíme nahrubo na větší kusy
- Ohřejeme si pita chléb po dobu 15-20 sekund v mikrovlnné troubě nebo je opečeme jednotlivě na suché pánvi na středně vysokou teplotu
- Do chlebu vložíme část kuřete a navrch přidáme tzatziki, cibuli a rajčata
- Pokrm ihned podáváme
Pro větší křupavost tohoto receptu na kuřecí gyros, aniž by se kuře vysušil, můžete troubu přepnout na režim grilu a maso grilovat po dobu 2–3 minut na závěr.