Není nic lepšího než mít možnost si vybrat. A proto jsme pro vás připravili recept s tempehem, které v hamburgeru dokonale nahradí trhané hovězí nebo vepřové maso. Ochutnejte a uvidíte, že si pochutnáte!
Co budeme potřebovat
- Lžíce olivového oleje
- Cibule (nakrájená)
- 460 g tempehu (rozdrobeného)
- 60 g třtinového cukru
- ½ lžičky česnekového prášku
- Špetka kajenského pepře
- Malá nakrájená zelená paprika
- Malá cuketa (podélně rozčtvrcená a nakrájená na plátky)
- 125 g kukuřice
- Lžíce červeného octa
- Lžíce sójové omáčky
- 400 g plechovka rajčatové omáčky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- Sůl
- Pepř
- 6 hamburgerových bulek
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej
- Přidáme cibuli a vařte do změknutí, asi 3 minuty. Vmíchejte rozdrobený tempeh a vařte ještě 2 minuty. Přidejte cukr, česnekový prášek a kajenský pepř a mícháme asi 1 minutu
- Teplotu snížíme na střední a přidáme do pánve papriku, cuketu, kukuřici, červený vinný ocet a sójovou omáčku
- Za stálého míchání vaříme 3 minut
- Přidáme rajčatovou omáčku, rajčatový protlak, sůl a pepř a za stálého míchání vaříme další 3-4 minuty, dokud zelenina nezměkne
- Za pomocí lžíce směs z tempehu nanášíme na hamburgerové bulky a podáváme
Další bez masou alternativou, čím naplnit hamburger jsou tyto placky z čočky, vyzkoušejte je na nejrůznější způsoby!