Už tak lahodný šlehačkový krém doplněný o jedinečný marcarpone sýr, udělá tento dort opravdovým kulinářským zážitkem a samotný recept dostane úplně nový rozměr.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 100 g másla (změklého)
- 100 ml mléka
- 50 g kakaa
- 200 g polohrubé mouky
- Špetka soli
- Hořká čokoláda na vaření
Na čokoládovou šlehačku
- 250 ml vysokoprocentní smetany
- 50 g cukru krupice
- 70 g kakaa
- 100 g vysokoprocentní čokolády (min. 70 % kakaa)
- 150 g mascarpone
- 20 g moučkového cukru
Na vanilkovou šlehačku
- 125 ml smetany ke šlehání
- 150 g mascarpone
- 30 g moučkového cukru
Postup
- Korpus i čokoládovou smetanu si připravíme den předem
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- Na korpus si oddělíme žloutky od bílků
- Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu
- Postupně po lžících začneme přidávat 100 g krupicového cukru
- Sníh šleháme do té doby, dokud se na něm nezačnou vytvářet pevné špičky
- Změklé máslo si vyšleháme se zbylými 100 g krupicového cukru
- Když je směs propojená, začneme pomalu přidávat všechny žloutky
- Poté přidáváme mléko
- Za stálého míchání přidáváme kakao a mouku
- Když je těsto jednolité a promíchané, začneme postupně po troškách přidávat sníh
- Opatrně promícháváme, aby sníh nespadl
- Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem
- Připravené těsto nalijeme do dortové formy a vložíme do trouby
- Korpus pečeme 35-40 minut
- Průběžně korpus kontrolujeme špejlí, když těsto nelepí, formu vyndáme z trouby
- Dort chvíli necháme chladnout ve formě, poté ho vyndáme a položíme na mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout
- Když nám korpus chladne, připravíme si čokoládovou šlehačku
- V hrnci si smícháme cukr krupice, smetanu a kakao
- Smetanovou směs přivedeme k varu
- Přidáme čokoládu a za stálého míchání jí necháme zcela rozpustit
- Přelijeme jí do misky a dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc
- Druhý den čokoládovou šlehačku dokončíme
- Smícháme si mascarpone a moučkový cukr
- Vše společně prošleháme, aby se ingredience spojily
- Poté přidáváme ztuhlou čokoládovou šlehačku a společně prošleháme
- Vznikne nám hladký krém
- Vychladlý korpus si rozřízneme na poloviny
- Spodní část potřeme ⅓ čokoládového krému a přiklopíme druhou polovinou korpusu
- Ten také potřeme ⅓ krému
- Zbylou ⅓ krému vložíme do zdobícího cukrářského pytlíku a dáme stranou
- Na vanilkovou šlehačku si smícháme smetanu s mascarpone
- Přidáme moučkový cukr a na nízký výkon začneme směs mixovat
- Když se krém začne spojovat, výkon mixéru zvýšíme a pokračujeme ve šlehání, dokud krém není hladký a tuhý
- Krém také vložíme do zdobícího sáčku
- Připravený korpus zdobíme oběma krémy, podle naší fantazie a nakonec ho zasypeme nastrouhanou hořkou čokoládou na vaření
- Hotový harlekýn dort, před tím než ho budeme servírovat, uložíme na 2 hodiny do lednice