Harlekýn s vanilkovo-čokoládovým mascarpone krémem

Harlekýn s vanilkovo-čokoládovým mascarpone krémem

Už tak lahodný šlehačkový krém doplněný o jedinečný marcarpone sýr, udělá tento dort opravdovým kulinářským zážitkem a samotný recept dostane úplně nový rozměr.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  1. 4 vejce
  2. 200 g cukru krupice
  3. 100 g másla (změklého)
  4. 100 ml mléka
  5. 50 g kakaa
  6. 200 g polohrubé mouky
  7. Špetka soli
  8. Hořká čokoláda na vaření

Na čokoládovou šlehačku

  1. 250 ml vysokoprocentní smetany
  2. 50 g cukru krupice
  3. 70 g kakaa
  4. 100 g vysokoprocentní čokolády (min. 70 % kakaa)
  5. 150 g mascarpone
  6. 20 g moučkového cukru

Na vanilkovou šlehačku

  1. 125 ml smetany ke šlehání
  2. 150 g mascarpone
  3. 30 g moučkového cukru

Postup

  1. Korpus i čokoládovou smetanu si připravíme den předem
  2. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  3. Na korpus si oddělíme žloutky od bílků
  4. Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu
  5. Postupně po lžících začneme přidávat 100 g krupicového cukru
  6. Sníh šleháme do té doby, dokud se na něm nezačnou vytvářet pevné špičky
  7. Změklé máslo si vyšleháme se zbylými 100 g krupicového cukru
  8. Když je směs propojená, začneme pomalu přidávat všechny žloutky
  9. Poté přidáváme mléko
  10. Za stálého míchání přidáváme kakao a mouku
  11. Když je těsto jednolité a promíchané, začneme postupně po troškách přidávat sníh
  12. Opatrně promícháváme, aby sníh nespadl
  13. Dno dortové formy si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem
  14. Připravené těsto nalijeme do dortové formy a vložíme do trouby
  15. Korpus pečeme 35-40 minut
  16. Průběžně korpus kontrolujeme špejlí, když těsto nelepí, formu vyndáme z trouby
  17. Dort chvíli necháme chladnout ve formě, poté ho vyndáme a položíme na mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout
  18. Když nám korpus chladne, připravíme si čokoládovou šlehačku
  19.  V hrnci si smícháme cukr krupice, smetanu a kakao
  20. Smetanovou směs přivedeme k varu
  21. Přidáme čokoládu a za stálého míchání jí necháme zcela rozpustit
  22. Přelijeme jí do misky a dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc
  23. Druhý den čokoládovou šlehačku dokončíme
  24. Smícháme si mascarpone a moučkový cukr
  25. Vše společně prošleháme, aby se ingredience spojily
  26. Poté přidáváme ztuhlou čokoládovou šlehačku a společně prošleháme
  27. Vznikne nám hladký krém
  28. Vychladlý korpus si rozřízneme na poloviny
  29. Spodní část potřeme ⅓ čokoládového krému a přiklopíme druhou polovinou korpusu
  30. Ten také potřeme ⅓ krému
  31. Zbylou ⅓ krému vložíme do zdobícího cukrářského pytlíku a dáme stranou
  32. Na vanilkovou šlehačku si smícháme smetanu s mascarpone
  33. Přidáme moučkový cukr a na nízký výkon začneme směs mixovat
  34. Když se krém začne spojovat, výkon mixéru zvýšíme a pokračujeme ve šlehání, dokud krém není hladký a tuhý
  35. Krém také vložíme do zdobícího sáčku
  36. Připravený korpus zdobíme oběma krémy, podle naší fantazie a nakonec ho zasypeme nastrouhanou hořkou čokoládou na vaření
  37. Hotový harlekýn dort, před tím než ho budeme servírovat, uložíme na 2 hodiny do lednice
Dort se šlehačkou a nastrouhanou čokoládou a nadýchaným korpusem.
Zdroj: pradobroty.cz
Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.