Pojem haše ve mě evokuje vzpomínky na školní jídelnu a ne moc sympaticky vyhlížející rozmělněné maso s čímsi, co mělo připomínat bramborovou kaši.
V našem článku se dozvíte, jak si jí připravit o 100 % lépe a chutně, s křupavou zeleninou a vejcem. Zároveň se dozvíte odkud přišla a v jsou denní dobu si jí můžete vychutnat.
Co je to hašé?
Haše je pokrm, který obsahuje nakrájené maso, brambory a smaženou cibuli. Tento pokrm vznikl jako způsob ke spotřebování zbytků.
Název je odvozen z francouzského slova: „hacher“, což v překladu znamená „sekat“. V USA v 60. letech 19. století byla levná restaurace nazývána „hash house“ nebo „hashery.“
Hovězí haše v konzervě se stala obzvláště populární v zemích, jako je Británie, Francie a Spojené státy, zejména potom po druhé světové válce, protože přídělový systém byl velmi omezený pro získání čerstvého masa.
Toto jídlo může být podáváno k snídani, obědu nebo večeři. Ve Spojených státech se k snídani podává s vejci, toastem, holandskou omáčkou nebo dokonce pečenými fazolemi.
Moderní recepty na haši mohou být připraveny ze surovin, jako je jehněčí maso, ryba, zvěřina, krůta, kuře, krevety nebo steak.
Jak se vaří haše?
Vyberte maso
Může vyvstat otázka co se zbytky vařeného masa? Pokud vám v lednici zůstaly zbytky hovězího masa, hovězího hrudí, kachního konfitu, pečeného kuřete nebo krůty, potom máte doma základní ingredienci pro začátek receptu. Můžete použít i slaninu nebo klobásu.
Maso opečte na velké pánvi na troše oleje, dokud nebude křupavé, poté ho přendejte na talíř a na pánvi si ponechte vypečený tuk pro další krok.
Přidejte cibulku a brambory
Cibule, pórek, jarní cibulka nebo šalotka – vyberte si a nakrájejte na kostičky.
Dále si připravte bramboru (nebo dvě). Nemusíte je ani loupat, jen je omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kostky.
Do zbylého tuku na pánvi vhoďte cibulku a nakrájené brambory. Pokud vypečený tuk nechcete použít, zeleninu opečte na olivovém oleji, řepkovém oleji nebo ghí. Brambory a cibuli osolte a vařte na středně vysokou teplotu a často míchejte, dokud nejsou brambory zvenku křupavé a uvnitř měkké.
Přidejte další zeleninu
Maso a brambory jsou základem haše, ale nebojte se přidat nějakou tu zeleninu navíc.
Použijte zbytky restovaných hub, klas grilovaného kukuřičného klasu, svazek kapusty. Dále můžete použít papriky, mrkev, špenát, fenykl a dokonce i jablka jsou skvělá.
Nakrájejte je, vmíchejte do brambor a cibule a vařte.
Pokud přidáváte syrovou zeleninu, jako je mrkev, fenykl nebo paprika, která vyžaduje více času na vaření, možná bude lepší ji orestovat samostatně na pánvi.
Do směsi přidáme maso, promícháme, ochutnáme a dochutíme. Nakonec přidáme bylinky a koření. Přidejte vejce
V masové směsi udělejte několik důlků a do každého rozklepněte vajíčko. Pánev vložte do trouby a pečte, dokud se vejce neuvaří nebo pánev přikryjte pokličkou a pokračujte ve vaření, dokud se vejce neuvaří.
Ozdobte a podávejte
Haši posypte čerstvými bylinkami, nebo nastrouhaným sýrem trochu soli a pepře.
Tipy na recepty na haši
Zeleninová se sázenými vejci |
Haše z mletého vepřového masa |
Pečené sladké brambory, chorizo a cibulová kaše se sázenými vejci |
Rybí haše |
Masová směs z jehněčího masa a rozmarýnu |
Směs z klobásy, mrkve a kmínu |
Masová směs s pancettou, čekankou a lískovými oříšky |
Kukuřice, cuketa a bramborová kaše se sázeným vejcem |
Připravte si haši společně s těmito dalšími delikátními recepty na nedělní bruch!
Co k haši podávat?
SNÍDANĚ A BRUNCH
- Vejce – uvařená na jakýmkoliv způsob
- Slanina, klobása nebo šunka – skvěle pokrm dochutí
VEČEŘE
- Steak
- Burgery
- Vepřové kotlety
- Grilované kuře nebo kuřecí plátky
- Losos
- Zelenina – zkuste růžičkovou kapustu, houby, brokolici, cuketu, květák, zelené fazolky a papriku Polévka