Křupavé vepřové maso a brambory dohromady tvoří jídlo, které si můžete vychutnat kdykoli během dne.
Co budeme potřebovat
Na haši
- 675 g zlatých nebo červenohnědých brambor (nakrájených na kostky)
- 2 polévkové lžíce (30 ml) bílého octa
- sůl
- černý pepř
- 285 g chřestu
- 1 čerstvé chilli papričky
- 60 ml vepřového tuku (nebo rostlinného oleje)
- 340 g pečené vepřové plece (nakrájená)
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky chilli prášku
- 1/4 lžičky mletého kmínu
K podávání
- Na tenké plátky nakrájená jarní cibulka
- Smažená vejce (volitelné)
- Ohřáté kukuřičné tortilly (volitelné)
- Limetkové měsíčky
- Domácí nebo koupená salsa (volitelné)
Postup
- Na haši vložte brambory do hrnce a zalijte 2 litry studené vody. Přidejte ocet a 2 lžíce soli.
- Přiveďte k varu. Snižte na mírnou teplotu a vařte do měkka.
- Brambory sceďte, a poté dejte stranou.
- Mezitím rozpalte velkou litinovou pánev na vysokou teplotu.
- Přidejte chřest a chilli papričku. Vařte za občasného míchání, dokud chřest a paprička nejsou po celém povrchu opečené a chřest se nepropeče, 4 až 8 minut.
- Opatrně přidejte 1 lžičku tuku (nebo rostlinného oleje) do pánve, promíchejte, aby se zelenina obalila, a lehce dochuťte solí a pepřem.
- Přeneste zeleninu na prkénko. Jakmile zelenina dostatečně vychladne, nakrájejte chřest na kousky a papričku zbavte semínek a jemně nasekejte.
- Pánev vraťte na sporák a snižte teplotu na střední.
- Přidejte 1 polévkovou lžíci plus 2 čajové lžičky (25 ml) tuku (nebo rostlinného oleje) a přidejte maso.
- Lehce osolte a opepřete a za občasného míchání vařte, dokud nebude vepřové maso zlatohnědé a křupavé ze všech stran, 8 až 10 minut.
- Maso poté dejte stranou.
- Přidejte zbývající 2 polévkové lžíce (30 ml) tuku (nebo rostlinného oleje) do pánve a zvyšte teplotu na středně vysokou.
- Přidejte brambory a lehce je osolte a vařte za občasného promíchání, dokud nejsou brambory tmavě hnědé a křupavé ze všech stran, asi 20 minut.
- Přidejte koriandr, chilli prášek a kmín a vařte za častého míchání, dokud se koření nerozvoní, asi 30 sekund.
- Vraťte vepřové maso, chřest a chilli do pánve, promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud se všechny ingredience neprohřejí, asi 2 minuty. Dochuťte solí a pepřem.
- Před podáváním haši posypte jarní cibulkou a/nebo koriandrem a navrch dejte smažená vejce. Podávejte s ohřátými tortillami, limetkou a salsou.
Místo tortill můžete jednoduše servírovat opečený toastový chléb. Ten nejlépe dozlatova opečete v těch nejlepších topinkovačích, které prošly naší recenzí!