Ne úplně známá, ani populární mořská dravá ryba pro naši kuchyni. Byla by ovšem škoda a chyba, se o hejkovi nedozvědět více!
Vše důležité a potřebné se dozvíte v tomto článku, který se štikozubcem zabývá.
Dozvíte se jak poznat dobré maso, jakým způsobem ho lze připravit, abyste dosáhli té nejlepší chuti, ale také jak ho skladovat pro pozdější použití.
Co je to hejk?
Hejk neboli štikozubec evropský je agresivně vypadající ryba. Někteří lidé srovnávají jeho stříbrný vzhled s treskou, ale štikozubec se velmi liší, pokud jde o vzhled a chuť.
Maso hejka je více texturované a bledší než u tresky, ale stále tuhé a hutné nikoliv měkké a rozpadající se. Hejk má také mnohem jemnější chuť.
Štikozubec je v Evropě velmi oblíbená ryba. Často si ho můžete koupit čerstvého nebo mraženého, někdy ho najdete i v uzené a solené formě.
Jak vypadá dobrý hejk?
Při nákupu hejka se chcete ujistit, že je čerstvý. Maso čerstvého štikozubce by mělo být pevné a bílé. Nemělo by docházet k žádné změně barvy, modřinám nebo skvrnám jakéhokoli druhu.
Srovnání výživových hodnot vybraných ryb a korýšů (na 100 g)
Druh ryby | Energetická hodnota | Tuk | Bílkoviny |
Platýs černý | 779 kJ | 14 g | 14 g |
Hejk | 389 kJ | 2 g | 17 g |
Treska aljašská | 254 kJ | 0,1 g | 15 g |
Ďas mořský | 406 kJ | 2 g | 18 g |
Losos | 872 kJ | 14 g | 19 g |
Sleď obecný | 758 kJ | 11 g | 20 g |
Tuňák žlutoploutvý | 540 kJ | 0,6 g | 29 g |
Krevety | 391 kJ | 1 g | 20 g |
Slávka jedlá | 382 kJ | 2 g | 14 g |
Jak připravit hejka?
Pokud jste našli perfektní rybu nebo filé z hejka, možná vás zajímá, jak ho uvařit. Vaření hejka může z počátku vypadat složitě, protože si chcete být jistí, že jí dobře okořeníte a ochutíte. Štikozubec také nepatří mezi nejlevnější ryby, takže si chcete být jistí, že vaše peníze nepřijdou nazmar.
Zde je několik jednoduchých tipů jak hejka připravit:
Vaření celého hejka
Před vařením celé ryby se musíte ujistit, že byla vykuchána a že byly odstraněny žábry. Nejlepší způsob, jak uvařit celého hejka, je ho opéct. Ujistěte se, že ho pevně zabalíte do alobalu nebo do těsné zapékací nádoby s víčkem, aby došlo k zachování jeho chuti. Ujistěte se, že do štikozubce přidáte nějaké koření nebo marinádu, aby při opékání získal chuť.
Vaření filé z hejka
Nejběžnějším způsobem vaření filé je opékání na pánvi s malým množstvím melounové šťávy a másla.
Další oblíbenou možností je prudké smažení hejka na troše citronové šťávy a másla.
Dušení s bylinkami a aromatickým kořením (jen se ujistěte, že používáte rybí vývar, víno a citronovou šťávu) nebo pošírování v rybím vývaru, víně a citronové šťávě.
Máte-li více času, zkuste štikozubce na 1–2 hodiny marinovat ve směsi cukru, soli, citrusů a bylinek a poté uvařit v en papilotte s koprem a citronem.
Jakmile bude hejk vařený, ujistěte se, že je úplně hotový, než ho sundáte z plotny. Ujistěte se, že je maso pevné na dotek a neprůhledné.
S čím hejka podávat?
Štikozubec má jemnou a sladkou chuť. Jeho maso je také velmi jemné, takže ho v podstatě můžete podávat, s čímkoliv chcete. Štikozubec je druh bílé ryby, takže se hodí k jiným mořským plodům nebo i tučnějšímu masu, jako je slanina.
V některých zemích se štikozubec přidává do kari s mnoha různými typy kořením jako je koriandr a kokosové mléko nebo smetana z kokosu.
Hejka můžete také usmažit a podávat ho jako typický britský pokrm fish and chips. Rybu můžeme použít i jako součást náplně do rybích koláčů. Nebo si z něj připravte tyto rybí karbanátky.
Ve Španělsku se hejk vaří a podává trochu jinak. Často ho grilují nebo pečou a pak přidávají chorizo, křen, česnek a papriku. Výborný je také guláš s bramborami, rajčaty a cibulí. Bude skvěle chutnat i v této maďarské rybí polévce.
Pokud k rybě chcete přidat další mořské plody, můžete přidat škeble nebo mušle. Zakomponovat ho můžete i do těchto lehkých salátků s rybím masem.
Jak hejka skladovat?
Čerstvého hejka skladujte v lednici na ledu
Rybu uchovávejte na ledu, a to dokonce i v lednici. Ryba se rychle kazí, a to i v lednici, pokud není namražená. Ryby obvykle plavou ve vodě, která je chladnější než vzduch. Vyvinuli se tak, aby se studené vodě přežili. A teplý vzduch zvyšuje rychlost kažení masa.
Zde je několik tipů, co dělat, když si přinesete čerstvou rybu domů:
- Vyjměte rybu z obalu
- Opláchněte ji pod studenou vodou a pomocí papírových ručníků ji osušte
- Umístěte rybu na rošt, a dejte pozor, aby se ryby dotýkaly nebo překrývaly
- Umístěte rošt s rybami do velkého pekáče
- Do pekáče nasypte drcený led, výška ledu by měla být těsně pod rybou
- Zakryjte pekáč, rošt i ryby plastovým obalem nebo alobalem a pevně uzavřete a vložte do chladničky
- Pokud takto ryby skladujete déle než jeden den, vyměňte led, jakmile se roztaje
Jak hejka zmrazit
- Pokud rybu neplánujete sníst do několika dnů, zmrazte ji
- Vyjměte rybu z obalu
- Opláchněte ji pod studenou vodou a osušte papírovou utěrkou
- Vložte ryby do mrazicích sáčků nebo nádob
- Vložte je do mrazáku
- Pro nejlepší chuť, ryby rozmrazte a připravte do dvou týdnů
- Rybu rozmrazte přes noc v lednici