Tradiční francouzská hořčice s typickou pikantní chutí. Představujeme vám dijonskou hořčici.
V tomto článku se dozvíte co dělá její chuť tak pikantní, do jakých receptů jí použít, abyste si tuto chuť nejvíce užili a také jak jí správně skladovat, aby vám vydržela co nejdéle.
Pusťte se do čtení, ať nově nabyté informace můžete ihned využít.
Co je to Dijonská hořčice?
Dijonská hořčice je styl připravené hořčice, která vznikla ve městě Dijon ve Francii. Často se s ní setkáte v zálivkách a omáčkách. Jídla inspirovaná Francií, která obsahují jako přísadu dijonskou hořčici, se označují jako „à la dijonnaise“.
Hořčice má světle žlutou barvu a lehce krémovou konzistenci. Prodává se jak ve sklenicích, tak i v lisovacích lahvích. Jednou z nejoblíbenějších značek je Grey-Poupon.
Odkud dijonská hořčice pochází?
Dijonská hořčice vznikla ve městě Dijon, které je hlavním městem regionu Burgundsko ve Francii ve východní části země. Oblast Burgundska má bohatou kulinářskou historii a je známá především svými víny. Hořčice se pěstuje na vinicích jako krycí plodina pod řádky vinné révy, která poskytuje révě živiny.
V roce 1200 byl Dijon ve Francii uznán jako významná oblast pro výrobu hořčice a nyní je považován za světové hlavní město hořčice. Král Filip VI. poprvé použil hořčici v roce 1336, ale populární se stala zhruba o 500 let později.
Jak se vyrábí dijonská hořčice?
Dijonská hořčice se vyrábí z hnědého hořčičného semínka a bílého vína. Jednou z klíčových složek tradiční dijonské hořčice je verjuice. Tato kyselá tekutina dodávající dijonské hořčici její charakteristickou chuť.
Co dijonská hořčice dále obsahuje:
- Ocet
- Hořčičné semínko
- Potravinářský škrob
- Cukr
- Sůl
- Žloutky
- Bílé víno
- Česnek
- Cibule
Proč dijonská hořčice pálí?
Pikantnost musíme hledat v jejím jádru. Dijonská hořčice se vyrábí rozemletím hnědých a černých hořčičných semínek. Oba tyto druhy semínek jsou známá pro svou intenzivní, kořenitou vůni a chuť, která hořčici dodávají její štiplavost.
Nutriční hodnoty dijonské hořčice (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
58, 9 kcal | 5,7 g | 1 g | 3,2 g | 0,2 g | 3,6 g | 4 g | 5 g |
Čím dijonskou hořčici nahradit?
- Hrubozrnnou hořčicí
- Žlutou hořčicí
- Pikantní hnědou hořčicí
- Wassabi
- Křenem
- Medovou hořčicí
Srovnání výživových hodnot ve vybraných hořčicích v 10 g (1 čajová lžička)
Druh hořčice | Energie | Tuk | Sacharidy |
Plnotučná | 41,8 kJ | 0,53 g | 0,73 g |
Krémžská | 61,5kJ | 0,58 g | 1,78 g |
Bavorská | 95,2 kJ | 0,28 g | 3,93 g |
S medem | 133,3 kJ | 1,55 g | 3,71g |
Dijonská | 66,9 kJ | 1,2 g | 0,6 g |
Kam dijonskou hořčici použít?
Udělejte lepší octovou zálivku
Smíchejte dijonskou hořčici s vinným octem, s majonézou a jogurtem a vytvořte si rychlý dresink. Použijte ho do salátu nebo jako omáčku k dušené zelenině.
Připravte tu nejjednodušší marinádu na světě
Smíchejte si dijonskou hořčici, majonézu, citronovou šťávu, med a něco pikantního (například chilli prášek). A marinujte s ní kuřecí prsa nebo stehna.
Trojobal na kuře, vepřové maso, ryby nebo dokonce žebra
Trojobal je sice lahodně křupavý, ale také po něm zbyde neuvěřitelný nepořádek. Příště zkuste své kuře, vepřové maso, ryby a dokonce i žebra namazat dijonskou hořčicí, a poté posypat strouhankou nebo směsí koření. Budete překvapeni, jak dobře to funguje!
Vylepšete své polévky
Pokud do polévek běžně přidáváte trochu octa nebo vymačkáváte trochu citronu, abyste je trochu oživili, zkuste do ní přidat trochu této hořčice a nevychutnejte si tento kuřecí vývar s nudlemi úplně jinak.
Přidejte ji k vejcím
Dijonskou hořčici vmíchejte do míchaných vajec, quiche, nebo frittaty.
Přidejte ji do domácí majonézy
Přidejte dijonskou hořčici do domácí majonézy a oživte její krémovou chuť. Přidejte tuto zálivku do jednoho z těchto lehkých salátků a pochutnejte si.
Přidejte ji k opečeným bramborám
Dobře okořeněné pečené brambory a dijonská hořčice je tou nejlepší kombinací. Připravte si opečené brambory podle tohoto receptu a pochutnejte si pokaždé jinak.
Skladování
Po otevření by sklenice dijonské hořčice měla být skladována v chladničce a takto vydrží až jeden rok po otevření.
Neotevřená sklenice vydrží dva až tři roky od nákupu. Chuť sice může být lehce odlišná, ale i tak se dá dobře a bezpečně jíst.