Naučte se, jak si doma připravit lahodný recept na toto sushi. Pro začátek budete potřebovat jen pár ingrediencí, jako je tuňák, okurka, nori a japonská krátkozrnná rýže.
Co budeme potřebovat
Na rýži
- 450 g nevařené japonské krátkozrnné
- 540 ml vody
- 1 kus kombu (sušená řasa)
- 80 ml rýžového
- 3 lžíce cukru
- 1 ½ lžičky mořské soli
Na náplň
- 1 okurka
- 200 g tuňáka
- 1 box fermentovaných sójových bobů
Na octovou vodu
- 60 ml vody
- 2 lžičky rýžového octa
Ke kontumaci
- 5 listů nori (mořské řasy)
- Sójová omáčka
- Wasabi (volitelné)
- Zázvor (gari)
Postup
- Na přípravu rýže se prosím podívejte na úplně poslední recept, který je zde uvedený a postupujte podle něho
- Okurku oloupeme a podélně rozpůlíme a poté ještě tolikrát, aby nám vzniklo 8 kusů
- Zbavíme jí se semínek
- Tuňáka nakrájíme na 1 centimetrové proužky
- Připravíme si octovou vodu, smíchání všech ingrediencí dohromady
- Řasu překrojíme na polovinu
- Na bambusovou podložku položíme polovinu řasy
- Řasu pokládáme lesklou stranou dolů
- Před samotnou prací s rýží si namočíme prsty v octové vodě
- Na jednu řasu naneseme asi 90 g rýže
- Nezapomeneme si namočit i lžíci nebo jakýkoliv nástroj, který na rýži používáme
- Rýži rozprostřeme rovnoměrně po řase
- Náplň v podobě tuňáka, okurky a sójových bobů dáme doprostřed rýže
- Jedním rychlým pohybem převalíme řasu s rýží přes náplň a přistaňte na druhém konci rolky
- Rolku jemně vytvarujeme a utáhneme prsty
- Před krájením rolky si nůž navlhčíme utěrkou
- Rolku nejdříve rozpůlíme na půl a poté každou část rozřízneme na 3 kusy
- Sushi podáváme se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem