Ani vegani se nemusí vzdát svého milovaného párku v rohlíku. Stačí si ho jen připravit tak trochu jinak. Držte se tohoto receptu a hot dogy budou chutnat neuvěřitelně autenticky a šťavnatě!
Co budete potřebovat
Na párky:
- 400 g extra pevného tofu
- 1/3 šálku vody
- 2 lžíce praženého sezamového oleje
- 2 lžíce bbq omáčky
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce vegetariánského bujónu
- 1 lžíce žluté hořčice
- 1 lžíce tekutého kouře
- 1 lžíce tamari nebo sójové omáčky
- 2 lžičky jablečného octa
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce papriky
- 2 lžičky granulované cibule
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého koriandru
- 3/4 lžičky celerové soli
- 1/2 lžičky nového koření
- 1 a 1/2 šálku + 2 lžíce pšeničného lepku
- pár kapek červeného potravinářského barviva (volitelně pro barvu)
Na marinádu:
- 1 šálek vroucí vody
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky tamari nebo sójové omáčky
- 2 lžičky vegetariánského bujonu
- 1/2 lžičky celerové soli
- 1/2 lžičky granulované cibule
- 1/4 lžičky nového koření
Ostatní ingredience:
- bulky na hot dogy
- topping dle vaší volby
Postup
- Sceďte tofu a rukama vymačkejte přebytečnou vlhkost.
- Nakrájejte ho na kousky a přidejte do kuchyňského robotu se zbytkem ingrediencí na párky KROMĚ LEPKU a zpracujte do hladka jako pyré.
- Nyní přidejte pšeničný lepek a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto vyklopte na pult, 20-25krát prohněťte a vytvarujte bochník.
- Nakrájejte bochník na 4 kusy.
- Každý kus rozdělte na 3-4 části.
- Odtrhněte 12-16 kusů alobalu o šířce přibližně 15 cm.
- Každý kousek těsta srolujte do tvaru klobásy zhruba stejné délky jako má bulka na hot dog.
- Každý ,,párek“ zabalte do alobalu jako bonbon a zatočte konce.
- Naskládejte párky do napařovací vložky parního hrnce.
- V případě potřeby mírně zastřihněte zakroucené konce.
- Naplňte dno hrnce vodou a ujistěte se, že se voda nedotýká vložky napařovače.
- Přikryjte a vařte 30 minut.
- Během vaření smíchejte v misce ingredience na marinádu.
- Když jsou párky hotové a vychladlé, rozbalte je.
- Párky vložte do velkého sáčku na zip spolu s marinádou.
- Vytlačte přebytečný vzduch, utěsněte sáček a dejte do lednice alespoň na 2 hodiny nebo přes noc.
- Vyjměte párky z marinády.
- Opečte je na pánvi nebo grilujte s trochou oleje, případně je ohřejte v mikrovlnné troubě.
- Vychutnejte si takto připravený párek v bulce na hot dog se svými oblíbenými ingrediencemi.
nedávám 5 hvězd a to díky oleji. olej patří do motoru ne do kuchyně, tam jen sádlo a máslo.