Příprava: 55 minut
Vaření: 20 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 75 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 24 dkg hladké mouky
- 1,5 dkg čerstvého droždí
- asi 1,5 dl vody
- 1 lžíce oleje
- sůl
Nádivka
- 60 dkg hub
- citronová šťáva
- 10 dkg slaniny
- 2 cibule
- česnek
- petrželka nebo pažitka
- sůl
- pepř
- olej
Postup receptu
- Do prosáté mouky přidáme sůl, droždí rozmíchané v teplé vodě, olej a vypracujeme tvárné, středně tuhé těsto
- Pak je přeložíme na prkénko a ještě chvíli hněteme
- Vložíme je do misky vytřené olejem, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout
- Vykynuté těsto zdvojnásobí svůj původní objem
- Pak je rozdělíme na poloviny, lehce je prohněteme, utvoříme dvě kola o průměru 24 cm, přeložíme je na pomaštěný plech a necháme opět vykynout
- Během kynutí těsta si připravíme nádivku
- Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvaříme, zpěníme na ní drobně pokrájenou cibuli a rozetřený česnek, přidáme houby pokrájené na plátky, pokapeme je citronovou šťávou, posolíme a podusíme doměkka
- Vmícháme jemně nakrájenou petrželku nebo pažitku, opepříme, rozložíme na pizzy, kde necháme asi 1-1,5 cm nepokrytého okraje
- Pokapeme olejem a upečeme
- Máme-li hub méně, můžeme je nastavit vejci, která necháme srazit jen do polotuha