Lahodné krémové italské risotto se žampiony, bílým vínem, hráškem a parmezánem je naprostá bomba! A přitom je tak neuvěřitelně jednoduché na přípravu.
Ingredience
- 8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 stroužky česneku, lisované
- 500 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 bobkový list
- 4 snítky tymiánu
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- 2 šálky arborio rýže
- 1/2 šálku bílého vína
- 1 šálek nastrouhaného parmezánu
- 3/4 šálku mraženého hrášku, rozmraženého
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
- V hrnci na středním plameni přiveďte k varu vývar.
- Snižte plamen na minimum.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej.
- Přidejte cibuli a restujte za častého míchání, dokud nebude průhledná, asi 5 minut.
- Přidejte 1 lžíci másla, česnek, žampiony, bobkový list a tymián.
- Vařte, dokud žampiony nezměknou a nezezlátnou, ještě asi 4 minuty, poté dochuťte solí a pepřem.
- Vyjměte směs z hrnce.
- V hrnci rozpusťte zbývající lžíci másla a za rychlého míchání přidejte rýži arborio.
- Vařte, dokud nejsou zrna dobře obalená máslem, asi 2 minuty.
- Přidejte víno a vařte, dokud se víno z větší části nevsákne.
- Naběračkou přilijte asi 1 hrnek horkého vývaru.
- Za častého míchání vařte, dokud rýže z větší části nevsákne tekutinu.
- Přidávejte zbývající vývar asi po 1 šálku najednou a pokračujte, aby rýže absorbovala každý přidaný vývar, než přidáte další.
- Často míchejte a vařte, dokud není rizoto al dente a krémové, nikoli kašovité. (Možná nebudete potřebovat všechen vývar.)
- Přidejte houbovou směs zpět do rýže.
- Vmíchejte parmezán a hrášek a ozdobte petrželkou.
- Podávejte teplé.