Houbové risotto

Houbové risotto

Lahodné krémové italské risotto se žampiony, bílým vínem, hráškem a parmezánem je naprostá bomba! A přitom je tak neuvěřitelně jednoduché na přípravu.

Ingredience

  • 8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 500 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 bobkový list
  • 4 snítky tymiánu
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • 2 šálky arborio rýže
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 1 šálek nastrouhaného parmezánu
  • 3/4 šálku mraženého hrášku, rozmraženého
  • 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

  1. V hrnci na středním plameni přiveďte k varu vývar.
  2. Snižte plamen na minimum.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejte olej.
  4. Přidejte cibuli a restujte za častého míchání, dokud nebude průhledná, asi 5 minut.
  5. Přidejte 1 lžíci másla, česnek, žampiony, bobkový list a tymián.
  6. Vařte, dokud žampiony nezměknou a nezezlátnou, ještě asi 4 minuty, poté dochuťte solí a pepřem.
  7. Vyjměte směs z hrnce.
  8. V hrnci rozpusťte zbývající lžíci másla a za rychlého míchání přidejte rýži arborio.
  9. Vařte, dokud nejsou zrna dobře obalená máslem, asi 2 minuty.
  10. Přidejte víno a vařte, dokud se víno z větší části nevsákne.
  11. Naběračkou přilijte asi 1 hrnek horkého vývaru.
  12. Za častého míchání vařte, dokud rýže z větší části nevsákne tekutinu.
  13. Přidávejte zbývající vývar asi po 1 šálku najednou a pokračujte, aby rýže absorbovala každý přidaný vývar, než přidáte další.
  14. Často míchejte a vařte, dokud není rizoto al dente a krémové, nikoli kašovité. (Možná nebudete potřebovat všechen vývar.)
  15. Přidejte houbovou směs zpět do rýže.
  16. Vmíchejte parmezán a hrášek a ozdobte petrželkou.
  17. Podávejte teplé.
Krémové italské risotto se žampiony, bílým vínem, hráškem a parmezánem v hluboké pánvi s vařečkou.
www.delish.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.