6x recepty na vynikající rizoto s houbami. Voňavé a lahodné jídlo za pár korun

Nevíte, co si uvařit k obědu či k večeři?

Přemýšlíte o pokrmu z rýže a nemáte ten správný nápad?

Inspirujte se a vyzkoušejte některý z těchto bombových receptů na houbové rizoto, které si zamilujete!

Na konci článku jsou připravené navíc tipy, jak připravit dokonalé rizoto.

Jak na dokonalé rizoto?

Co se týče RÝŽE, ta je právě tou nejdůležitější surovinou. Na přípravu rizota není vhodná rýže basmati ani jasmínová. Vždy a pouze jen kulatozrnná, což je např. rýže Arborio či carnaroli. Rýži uvařte vždy al dente.

VÍNO dodá rizotu lehce nakyslou chuť, avšak použít ho nemusíte. Víno se při postupu přidává ihned po zesklovatění rýže, čili před použitím vývarů. Doporučuje se použít k vaření to samé víno, které budete pít při jeho konzumaci.

VÝVAR utváří hlavní chuť pokrmu. Nejčastěji se k přípravě rizota používá zeleninový a také drůbeží. Pro přípravu houbového rizota se doporučuje houbový vývar. Chuť vývaru totiž ovlivní chuť celého rizota a proto je vhodné používat kvalitní a silný vývar.

RESTOVÁNÍ cibulky se provádí na olivovém oleji či na másle. Nejlepší kuchaři doporučují k olivovému oleji přidat i kousek másla, čímž získáte plnější chuť.

PŘILÉVÁNÍ VÝVARU je důležitou záležitostí při přípravě rizota. Do rýže by se neměl nalít všechen vývar najednou. Také by se neměl příliš rychle nasypat všechen sýr. Vše chce trpělivost a rýže musí vývar pomalu vstřebávat. Proto vývar nepřidávejte, pokud rýže předchozí naběračku stále neabsorbovala.

Do rizota můžete přidat suroviny, jaké máte rádi, avšak platí, že MÉNĚ JE VÍCE. Právě italská kuchyně si ve velkém množství ingrediencí nelibuje a namísto toho se soustředí na kvalitu použitých surovin. Použít můžete ideálně hrášek, sušená rajčata či krevety.

SÝR nesmíte vynechat a používejte vždycky kvalitní italský sýr. Nejlepší je parmezán či jeho podobný grana padano. Díky tomu, že tyto sýry jsou už tak dost slané, nemusíte při vaření použít sůl. Nejlepší čas na přidání sýra je vždy těsně před dokončením.

A nakonec MÁSLO přidávejte do rizota až po sýru. Musí být hlavně studené. Získáte tak jemnější a krémovější pokrm.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.