Jak je někde máslo, stojí to vždycky za to. Když k tomu ještě přispěje tymián s česnekem, je o vynikající pokrm postaráno. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou pak těstoviny a smetana.
Ingredience:
- 250 g vaječných těstovin
- 3 polévkové lžíce nesoleného másla
- 1 kg čerstvých hub (ideálně odrůda cremini)
- 2 velké šalotky
- Sůl podle chuti
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 4 lžičky nakrájeného čerstvého tymiánu
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 hrnek zakysané smetany
- 100 g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce nasekané petržele
Postup:
- Nejdříve si ve velkém hrnci ohřejeme vodu na těstoviny a uvaříme je podle návodu.
- Scedíme a zatím odložíme stranou, nejlépe pod alobal.
- Houby tence nakrájíme, cibuli očistíme a nasekáme na kostičky.
- Česnek oloupeme a na prkénku či hmoždíři rozdrtíme.
- Do pánve dáme rozpustit máslo při středně velké teplotě.
- Přidáme houby a necháme vařit, dokud nebudou měkké, asi tak 7 minut.
- Osolíme, opepříme, vmícháme česnek a tymián.
- Povaříme 1 minutu a zasypeme moukou.
- Důkladně promícháme a necháme asi 1 minutu vařit, aby mouka zhnědla.
- Za stálého míchání přilijeme hovězí vývar a přidáme dijonskou hořčici.
- Na mírném ohni přivedeme k varu a vaříme tak 5 minut za občasného míchání.
- Vmícháme uvařené těstoviny, zakysanou smetanu a necháme tak 2 minuty prohřát.
- Nakonec přisypeme parmazán, zamícháme a vaříme, až se sýr rozpustí.
- Posypeme petrželkou, promícháme a dochutíme solí a pepřem.
- Ještě teplé podáváme.