Houbový kuba jako od babičky

Houbový kuba jako od babičky

Vánoční kuba se připravuje na různé způsoby. Zatímco někdo ho dělá z bulguru, někdo zase z krup. Právě z krup se dělá od pradávna. Jestliže tedy chcete, aby byl houbový kuba podle babičky, tak postupujte následovně.

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku sušených hub (dejte je před použitím na 30 minut do vody)
  • 1 hrnek krup
  • 2 lžíce roztaveného másla
  • 1 a 1/2 hrnku vývaru či vody
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička kmínu
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP

  1. Houby umyjte, namočte a dejte stranou.
  2. V hlubším hrnci si na mírném ohni rozpusťte máslo.
  3. Přidejte do něj propláchnuté kroupy, nechejte je chvíli opéct, ale nespalte je.
  4. Jakmile kroupy zežloutnou, přidejte k nim houby, vývar, sůl a pepř.
  5. Vařte houbového kubu asi 45 minut.
  6. Promíchávejte ho, aby se vám nepřipálil ke dnu hrnce.
  7. V případě potřeby během vaření přidejte i trochu vody či ještě vývaru.
  8. Zhruba 15 minut před koncem vaření si zvlášť na pánvičce na másle osmahněte na jemno nakrájenou cibuli a česnek.
  9. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
  10. Jakmile je houbový kuba hotový, přidejte do něj připravenou cibulku s česnekem, majoránku a kmín.
  11. Promíchejte ho.
  12. Připravte si pekáč, vymažte ho máslem a nalijte do něj houbového kubu.
  13. Pečte ho zhruba 15 až 25 minut.
  14. Staročeský houbový kuba se podává se zavařenými okurkami. 
Kuba z hub na talíři, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.tresbohemes.com

Vyzkoušejte i naše recepty na vynikající rizoto s houbami. Voňavé a lahodné jídlo za pár korun!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.