Tento recept na kuře na paprice bez kuřete potěší každého vegetariána i vegana. Nahrazujeme totiž maso houbami! Lahodná omáčka je vyrobená z papriky a cibule, zahuštěná pastou z kešu ořechů.
Co budeme potřebovat
- 130 g syrových kešu ořechů (namočených ve vodě 4-8 hodin, scezených a propláchnutých)
- 350 ml zeleninového vývaru
- 30 ml olivového oleje
- 450 g hub (nakrájených na plátky)
- 15 g rostlinného tuku
- 500 g cibule (nakrájené na tenké plátky)
- Červená paprika (hrubě nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce sladké papriky
- 400 gramů nakrájených rajčat z plechovky
- 30 ml citronové šťávy
- Sůl
- Pepř
- Vařená rýže (k podávání)
Postup
- Vložíme kešu oříšky a ½ vývaru do mixéru
- Směs rozmixujeme do hladka a dáme stranou
- Dno velkého hrnce polijeme olejem a zapneme plotnu na střední teplotu
- Když je olej rozpálený, přidáme houby
- Houby opékáme asi 5 minut z každé strany, dokud nezhnědnou a nezměknou
- Houby vyndáme z pánve a přendáme je na talíř
- Na pánvi rozpustíme máslo a poté přidáme cibuli
- Cibuli za občasného míchání opékáme asi 10 minut, dokud nezměkne a lehce nezhnědne
- Vmícháme papriku a dále ji vaříme s cibulí asi 5 minut, dokud nezačne měknout
- Vmícháme česnek a papriku
- Pokračujeme ve vaření a mícháme další minutu, dokud se česnek nerozvoní
- Houby vrátíme do hrnce a vmícháme rajčata a zbývající vývar
- Zvýšíme teplotu a vývar přivedeme k varu
- Zeleninu za občasného míchání vaříme asi 10 minut, dokud paprika nezměkne
- Vmícháme směs z kešu ořechů a pokračujeme ve vaření asi 1 minutu, dokud omáčka nebude prohřátá
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji zředit trochou vody nebo extra vývarem
- Hrnec sundáme z plotny a vmícháme citronovou šťávu
- Směs dochutíme solí a pepřem
- Paprikáš s houbami rozdělíme na talíře a podáváme s uvařenou rýží