Příprava: 60 minut
Vaření: 25 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 85 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1/2 kg hrubé mouky
- rovná kávová lžička soli
- 2 žloutky
- 4 dl mléka
- 200 g žemlí
Postup receptu
- Do mísy dáme mouku, v mléce rozkvedláme žloutky a rozpustíme sůl a zaděláme hodně vláčné těsto, které zpracováváme tak dlouho, až je těsto lesklé a dělá puchýře, které praskají
- Potom těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout
- Odpočívá-li aspoň jednu hodinu, je chutnější! Používáme-li na zkypření kypřící prášek, promícháme ho s trochou mouky a vpracujeme do odpočnutého těsta
- Před zavařením přimícháme kostičky nakrájené, popřípadě osmažené žemle
- Vaříme zhruba 25 minut