Nejste zrovna fanoušci vnitřností?
Ještě to s nimi nevzdávejte!
Připravili jsme si pro vás totiž 5 úžasných receptů na hovězí játra, které si oblíbí i jejich odpůrci.
Jsou jednoduché, rychlé, levné a přitom chuťově naprosto jedinečné.
Pojďme si to užít!
Naše recepty
Máme pro vás i 6 nejlepších receptů na osmažená játra. Vyzkoušejte je všechny!
Jaké jsou benefity a rizika konzumace hovězích jater?
- Hovězí játra mají spoustu zdravotních výhod. Jsou nabitá bílkovinami, železem, zinkem a vitamínem A.
- Zinek podporuje imunitní systém, železo je potřebné pro správnou tvorbu hemoglobinu a bílkoviny jsou pro naše tělo naprosto nezbytné.
- Malé množství hovězích jater může poskytnout více než denní hodnotu pro mnoho základních živin a obvykle obsahuje více vitamínů než spoustu druhů ovoce a zeleniny.
- Doporučené množství konzumace jater se pohybuje v rozmezí 100–250 g týdně v závislosti na věku a pohlaví osoby.
- Hovězí játra jsou také dobrým zdrojem vitamínu A. Přestože je vitamín A nezbytný pro naše zdraví, měli bychom si dávat pozor, abychom ho nepřijímali moc a neriskovali toxicitu vitamínu A neboli hypervitaminózu A. Z tohoto důvodu se nedoporučuje jejich konzumace těhotným.
- Hovězí játra jsou bohatá na měď. Opět, ačkoli je to důležité pro zdraví, konzumace příliš velkého množství mědi může mít za následek toxicitu mědi.
- Vzhledem k tomu, že játra přirozeně produkují cholesterol, hovězí játra obsahují zhruba 274 mg cholesterolu na 100 g, což z nich dělá potravinu s vysokým obsahem cholesterolu.
- Játra mají taktéž vysoký obsah purinů, které se rozkládají na kyselinu močovou. Vysoké hladiny kyseliny močové mohou způsobit epizodu dny.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!