Nemáte doma lesní houby? Sáhněte po žampionech! Intenzivnější chuť omáčce dodají žampiony hnědé a rovněž přidání malého množství červeného vína.
Ingredience
- 800 g hovězí roštěné
- 400 g žampionů
- 1/2 šálku červeného vína (například Merlot)
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 šálky vývaru
- 4 PL másla
- 2 PL olivového oleje
- tymián
- sůl, pepř
Postup
- Na pánvi rozehřejte lžíci oleje a dvě lžíce másla.
- Přidejte na plátky nakrájené houby a duste do změknutí.
- Poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a vařte přibližně 3 minuty.
- Přidejte prolisovaný česnek, tymián, sůl a pepř.
- Promíchejte a povařte ještě 2 minuty.
- Následně směs z pánve odstraňte na talíř.
- V pánvi rozpusťte druhou polovinu másla a oleje a vložte do ní naklepané, osolené a opepřené plátky hovězí kýty.
- Maso z každé strany přibližně 3-5 minut restujte.
- Následně plátky z pánve vyjměte a odložte k houbám.
- Do pánve nalijte víno a povařte ho do doby, než se jeho množství zmenší na polovinu.
- Přidejte vývar a společně ještě přibližně chvilku povařte.
- Ke směsi přidejte plátky masa s houbami a duste doměkka.
- Přilijte smetanu a za stálého míchání povařte do zahuštění.
- Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Tento pokrm chutná skvěle především s bramborovou kaší.