Toto vydatné jídlo z hovězího masa a žampionů, které se připravuje v pomalém hrnci, je perfektní večeří pro chladný zimní večer. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými bramborami a zelenou zeleninou.
Co budete potřebovat
- 1,5 kg hovězí plece, nakrájené na velké kusy
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 40 g hladké mouky
- 300 ml hovězího vývaru
- 40 ml rajčatového protlaku
- 20 ml worcestrové omáčky
- 300 g žampionů nakrájených na čtvrtky
- 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na velké kousky
- 1 bobkový list
- 1 lžíce lístků tymiánu
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl a pepř
- olivový olej
Postup
- Zapněte pomalý hrnec na minimum, aby se vložka zahřála.
- Hovězí vývar, rajčatový protlak a worcesterovou omáčku prošlehejte a dejte stranou.
- Na pánvi na středně vysoké teplotě opečte hovězí kousky z obou stran.
- Nepřeplňujte pánev, protože maso se bude spíše dusit než opékat.
- Když je hovězí maso opečené, přendejte ho do pomalého hrnce.
- Na pánev přidejte cibuli (v případě potřeby přidejte více oleje).
- Restujte 5 minut nebo do změknutí.
- Do pánve přidejte česnek a opékejte 1 minutu.
- Na cibuli a česnek nasypte mouku a pokračujte v opékání jednu minutu.
- Do pánve přilijte směs hovězího vývaru, protlaku a worcestrové omáčky.
- Krátce promíchejte, aby se moučná směs zapracovala do vývaru, a poté nalijte obsah pánve do pomalého hrnce.
- Do pomalého hrnce přidejte také žampiony, mrkev, bobkový list a tymián.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Důkladně promíchejte, aby se hovězí maso a zelenina obalily v omáčce.
- Na pomalý hrnec dejte pokličku a vařte 8 hodin na nízkou teplotu nebo 4 hodiny na vysokou teplotu.
- Na konci doby vaření vmíchejte petrželku a v případě potřeby dochuťte.
- Podávejte s vařeným bramborem a zelenou zeleninou.