Křehké hovězí maso, vařené spolu se zeleninou a servírované s luxusní omáčkou z čerstvého křenu, vývaru a smetany je čistá dokonalost, které se jen tak nenabažíte!
Co budete potřebovat
Na maso:
- 2 kg hovězího masa vhodného na dušení (plec, kližka)
- 1 kg hovězích kostí
- 1 pastiňák
- 2 mrkve
- ½ celeru
- 2 tenké pórky
- 1 cibule
- 1 lžička kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- 1 lžička tymiánu
Na omáčku:
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
- 2 dny staré bílé rohlíky
- sůl
- špetka cukru
- ½ svazku najemno nakrájené pažitky
Postup
- Hovězí kosti dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu.
- Poté sceďte a důkladně propláchněte.
- Kosti dejte znovu do hrnce, zalijte 3 litry (přibližně 12 šálků) vody a znovu přiveďte k varu.
- Hovězí maso omyjte a přidejte ke kostem, stáhněte plamen a duste asi 2 hodiny za občasného sbírání pěny.
- Pórek a kořenovou zeleninu nakrájejte nahrubo.
- Cibuli oloupejte a rozpůlte.
- Na pánvi rozehřejte olej a cibuli opečte řeznou stranou dolů do hněda.
- Do hrnce k masu přidejte zeleninu, pórek, půlky cibule, koření a kuličky pepře a vařte další hodinu.
- Maso je hotové, když je měkké a snadno se láme vidličkou.
- Na omáčku nastrouhejte 2 dny staré bílé rohlíky a namočte je do teplého vývaru.
- Míchejte metličkou do hladka.
- Přidejte nastrouhaný křen a přiveďte k varu.
- Přidejte sůl, cukr a smetanu ke šlehání.
- Maso vyjměte z vývaru a nakrájejte ho na plátky silné jako prst.
- Vývar přelijte přes sítko a dejte stranou.
- Maso přendejte do servírovací misky a podlijte trochou vývaru.
- Vršek pokapejte trochou křenové omáčky.
- Posypte pažitkou a podávejte.
Vyzkoušejte i naše další recepty na zdravé omáčky z křenu vhodné nejen k rekonvalescenci!