Bohatá pikantní chuť a dokonale měkké masíčko, které se rozplývá v ústech s každým dalším soustem. Příprava je jednoduchá, protože vše zvládne i úplný amatér. Výsledek rozhodně stojí za to a rádi se budete k tomuto receptu pravidelně vracet.
Ingredience:
- 2 a 1/2 kila hovězí pečeně nakrájené na 3 – 4 kusy
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- Mořská sůl podle chuti
- 1 – 1 a 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 velké mrkve oloupané a nakrájené na jemné kostičky
- 2 bobkové listy
- 4 rozdrcené stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatové pasty
- 3 lžíce polohrubé nebo hladké mouky
- 600 g žampionů
- 3 hrnky lehkého červeného vína
- 3 snítky čerstvého tymiánu
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů a připravíme si pánev, kterou bude možné dát i do trouby.
- Maso pečlivě osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a dostatečně osolíme i opepříme.
- Ve velkém hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej na vyšším stupni a postupně opečeme maso ze všech stran. Vždy zhruba 2 minuty každou stranu.
- Takto připravené maso zatím odložíme stranou.
- Snížíme teplotu na středně nízkou, přidáme cibuli, mrkev a bobkový list.
- Restujeme, dokud cibule s mrkví nezměknou zhruba po dobu 5 minut. Potom přihodíme česnek a vaříme další 2 minuty.
- Vmícháme rajčatový protlak, přisypeme mouku a mícháme, dokud se nevstřebá do jídla.
- Zalijeme pomalu vínem, zamícháme, a nakonec přidáme žampiony nakrájené na plátky.
- Vložíme maso, které by mělo být jen těsně nad hladinou omáčky. Zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby.
- Pečeme zhruba 2 a 1/2 až 3 hodiny. Maso by se mělo po upečení rozpadat už jen při doteku vidličkou.
- Ideální přílohou je smetanová bramborová kaše a zeleninová obloha.