Hovězí na víně s houbami

Hovězí na víně s houbami

Bohatá pikantní chuť a dokonale měkké masíčko, které se rozplývá v ústech s každým dalším soustem. Příprava je jednoduchá, protože vše zvládne i úplný amatér. Výsledek rozhodně stojí za to a rádi se budete k tomuto receptu pravidelně vracet.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 kila hovězí pečeně nakrájené na 3 – 4 kusy
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • Mořská sůl podle chuti
  • 1 – 1 a 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 velké mrkve oloupané a nakrájené na jemné kostičky
  • 2 bobkové listy
  • 4 rozdrcené stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 3 lžíce polohrubé nebo hladké mouky
  • 600 g žampionů
  • 3 hrnky lehkého červeného vína
  • 3 snítky čerstvého tymiánu

Postup:

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů a připravíme si pánev, kterou bude možné dát i do trouby.
  • Maso pečlivě osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a dostatečně osolíme i opepříme.
  • Ve velkém hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej na vyšším stupni a postupně opečeme maso ze všech stran. Vždy zhruba 2 minuty každou stranu.
  • Takto připravené maso zatím odložíme stranou.
  • Snížíme teplotu na středně nízkou, přidáme cibuli, mrkev a bobkový list.
  • Restujeme, dokud cibule s mrkví nezměknou zhruba po dobu 5 minut. Potom přihodíme česnek a vaříme další 2 minuty.
  • Vmícháme rajčatový protlak, přisypeme mouku a mícháme, dokud se nevstřebá do jídla.
  • Zalijeme pomalu vínem, zamícháme, a nakonec přidáme žampiony nakrájené na plátky.
  • Vložíme maso, které by mělo být jen těsně nad hladinou omáčky. Zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 2 a 1/2 až 3 hodiny. Maso by se mělo po upečení rozpadat už jen při doteku vidličkou.
  • Ideální přílohou je smetanová bramborová kaše a zeleninová obloha.
Dušené hovězí maso s houbami.
Zdroj: https://themodernproper.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.