Nikdo neodolá tomuto bohatému uspokojivému pokrmu, který se rozplývá v ústech! Hovězí maso dušené se zeleninou, žampiony a vínem je oblíbená pochoutka a až ji ochutnáte, pochopíte proč.
Ingredience
- 2,3 kg hovězího předního masa, nakrájeného na 7 – 10 cm kousky ( velké tučné kousky odřízněte)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce soli
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na jemné kostičky
- 2 bobkové listy
- 4 stroužky česneku, lisované
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 šálky červeného vína (například pinot noir)
- 500 g žampionů, nakrájených na čtvrtiny
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Maso osušte a ze všech stran bohatě osolte a opepřete.
- Ve velké pánvi nebo v hrnci vhodném do trouby rozehřejte olej, dokud se nezačne třpytit.
- V malých dávkách opékejte maso ze všech stran.
- Asi 2 minuty na každou stranu.
- Maso dejte stranou.
- Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte cibuli, mrkev a bobkový list.
- Opékejte, dokud mrkev a cibule nezměknou, asi 5 minut.
- Přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
- Vmíchejte rajčatový protlak.
- Přisypte mouku a míchejte, dokud se nevstřebá.
- Pomalu vmíchejte víno a přidejte houby.
- Vložte maso zpět do pánve v jedné vrstvě.
- Maso by mělo sedět těsně nad hladinou tekutiny.
- Aby bylo dobré, nechcete, aby bylo celé ponořené v tekutině.
- Tymián vložte mezi kousky masa a pokrm přiveďte k varu.
- Přikryjte a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte 2 a ½ – 3 hodiny.
- Maso by se mělo po dokončení jemně rozpadat.
- Podávejte na lůžku bramborové kaše a s trochou zeleniny.