Hovězí maso má svou nezaměnitelnou chuť a dají se z něj vykouzlit úžasné recepty. Jedním z nich je i tato smetanová omáčka s mletým hovězím masem, která je jako stvořená k těstovinám, ale hodí se klidně i ke knedlíku. Je jednoduchá, rychlá a velmi chutná. Budete se po ní olizovat nejen vy, ale i vaši přátelé.
Ingredience:
- 1 balení těstovin
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 středně velká cibule
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1 1/2 lžičky provensálského koření
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 1 rajčatový protlak
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 2 hrnky nastrouhaného čedaru
Postup:
- Ve velkém hrnci nejdříve uvaříme vodu na těstoviny a ty připravíme přesně podle návodu. Poté je odložíme stranou.
- Na plotnu dáme velkou pánev, rozehřejeme v ní olej a přidáme mleté hovězí maso.
- Za stálého míchání restujeme zhruba 5 minut, aby maso pěkně zhnědlo.
- K masu přihodíme očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli.
- Vaříme asi 3 minuty, než zesklovatí, pak hned přihodíme nasekaný česnek a necháme restovat další minutu.
- V hovězím vývaru rozmícháme italské koření s moukou a nalijeme do pánve.
- Mícháme asi 1 minutu, poté přidáme rajčatový protlak.
- Promícháme a na mírném ohni vaříme ještě dalších 10 minut.
- Nakonec vmícháme uvařené těstoviny, přisypeme nastrouhaný sýr a vše zalijeme smetanou.
- Velmi důkladně zamícháme a necháme cca 2 minuty jen tak probublat.
- Nezapomínáme stále míchat.
- Dochutíme solí i pepřem a ihned podáváme.