K přípravě lze použít hovězí svíčkovou, roštěnou, kýtu i plec. Plátky nekrájejte příliš silné, neboť čím silnější bude plátek, tím delší bude doba vaření.
Ingredience
- 800 g hovězího masa
- 250 g lesních hub nebo žampionů
- 2 stroužky česneku
- 2 šálky smetany ke šlehání
- 6 PL másla
- 1 PL sušeného česneku
- hladká mouka na zahuštění
- rozmarýn
- olivový olej
- sůl, pepř
- bylinky na ozdobu (tymián, pažitka, petrželka)
Postup
- Na tenké plátky nakrájené hovězí maso osolte a opepřete, v případě potřeby zlehka naklepejte.
- Na pánvi s máslem a rozmarýnem hovězí plátky orestujte.
- Následně maso z pánve vyjměte a zabalte do alobalu.
- Do pánve přidejte olivový olej a zlehka v něm orestujte prolisované stroužky česneku.
- Přidejte na plátky pokrájené houby a pokračujte v restování, dokud houby nezměknou.
- Přilijte do pánve smetanu ke šlehání, přidejte koření a vařte až do doby, než začne omáčka houstnout.
- V případě potřeby přijdete trochu hladké mouky.
- Přidejte do omáčky plátky masa a za občasného míchání povařte do doby, než je maso měkké.
- Ozdobte čerstvými bylinkami.
Hovězí na houbách se smetanovou omáčkou chutná skvěle s pečenými brambory či hranolky.
Máte hub tolik, že nevíte, co s nimi? Uchovejte si je horší časy! S pomocí jednoduchého návodu na zavařování to zvládne každý.