Na první pohled se vám to může zdát jako zvláštní kombinace chutí, ale tato horká, vydatná polévka je naprosto dokonalá! V zimních měsících vás perfektně zahřeje a dodá vám chybějící vitamíny.
Co budete potřebovat
- 2 velká hovězí žebra (asi 500 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 3 střední mrkve, nakrájené na plátky
- 3 stroužky česneku, nakrájené
- 1 svazek červené řepy, oloupané a nakrájené
- 1-2 lžíce červeného vinného octa
- 1 šálek pohanky
- 1/2 svazku kopru, nasekaného
- zakysaná smetana nebo jogurt k podávání
Postup
- Hovězí žebra dobře osolte a opepřete.
- Ve velkém hrnci rozehřejte na středním plameni polovinu olivového oleje a opečte hovězí žebra ze všech stran.
- Vyjměte z hrnce a dejte je stranou.
- V hrnci by mělo být trochu přepáleného hovězího tuku, pokud ne, přidejte trochu olivového oleje a restujte cibuli, mrkev a česnek, dokud nezačnou měknout.
- Přidejte červenou řepu a minutu míchejte, vraťte hovězí žebra do hrnce, přidejte dva litry vody, lžičku červeného vinného octa, špetku soli a trochu černého pepře.
- Zvyšte plamen a přiveďte polévku k varu.
- Poté snižte plamen a nechte polévku mírně probublávat asi 30 minut.
- Mezitím rozehřejte pánev na středním plameni a nasucho opékejte pohanku, dokud nezačne oříškově vonět, asi dvě až tři minuty.
- Do polévky přidejte pohanku a dále vařte, dokud hovězí maso nezměkne, asi 40 minut.
- Vyjměte maso z polévky, odkrojte ho od kostí, nakrájejte na kostičky a vraťte do hrnce.
- Ochutnejte polévku a v případě potřeby přidejte ještě trochu červeného vinného octa.
- Přidejte čerstvý kopr, promíchejte a podávejte s velkou lžící jogurtu nebo zakysané smetany.
- Dobrou chuť!