Přestože chřest patří mezi tradiční české potraviny, s jeho přípravou si často nevíme rady. Vyzkoušejte tyto křehké kořeněné rolky z hovězího masa plněné chřestovými stonky a určitě si pochutnáte.
Co budete potřebovat
- 1 svazek zeleného chřestu zbaveného tvrdých konců
- 3 polévkové lžíce hoisin omáčky (můžete použít i sójovou)
- 3 polévkové lžíce vody
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 1 polévková lžíce rýžového octa
- 1 čajová lžička sezamového oleje
- ½ lžičky drceného červeného pepře
- 1 menší pórek nakrájený na malé kousky
- 1 polévková lžíce řepkového oleje
- lžička soli
- lžička čerstvě mletého pepře
- 900 g steakového masa z oponky (bránice)
- 2 lžičky sezamových semínek
Postup
- Ve střední misce smíchejte hoisin omáčku, vodu, rajčatový protlak, ocet, sezamový olej a drcený červený pepř. Dejte 2 polévkové lžíce směsi do malé misky. Odložte zbytek stranou.
- Ve velké míse smíchejte chřest, pórek, řepkový olej, sůl a pepř.
- Maso nakrájejte na dlouhé plátky a vyklepejte do tenka. Na horní stranu masa natřete 2 polévkové lžíce omáčky.
- Na maso nasypejte vždy trochu nakrájeného pórku a položte několik stonků chřestu. Pevně zarolujte a zajistěte párátky.
- Restujte z každé strany 5 mnut, poté přikryjte pokličkou a nechte dopéct ještě dalších 5 minut.
- Hotové maso posypejte sezamovými semínky a podávejte s jasmínovou rýží.