Tomuto pokrmu se někdy říká též minutkový guláš. Jeho výhodou je nejen rychlost přípravy, ale také to, že se vše připravuje pouze v jedné pánvi!
Ingredience
- 500 g hovězí roštěné
- 250 g lesních hub či žampionů
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 šálek vývaru
- 3/4 šálku smetany ke šlehání
- 1/4 šálku zakysané smetany
- 2 PL olivového oleje
- 2 PL másla
- 1 PL mouky
- 1 PL worcestrové omáčky
- 1 PL dijonské hořčice
- sůl, pepř
- pažitka na ozdobu
Postup
- V hluboké pánvi na olivovém oleji orestujte roštěnou nakrájenou na nudličky.
- Nudličky z pánve odstraňte a odložte na talíř, který přiklopte, aby maso příliš nevystydlo.
- Přidejte do pánve máslo, nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky či čtvrtky nakrájené houby.
- Vařte po dobu několika minut, dokud houby nezměknou.
- Přidejte prolisovaný česnek a ještě minutku restujte.
- Směs poprašte moukou a zamíchejte.
- Přilijte šálek vývaru, smetanu ke šlehání a vše duste do mírného zahuštění.
- Do směsi přidejte zakysanou smetanu, do které jste předtím vmíchali lžíci teplé omáčky, aby se nesrazila.
- Za stálého míchání přidejte worcestrovou omáčku, dijonskou hořčici, sůl a pepř.
- Když je omáčka krémová, přidejte do ní hovězí maso a nechte ho prohřát.
- Ozdobte nasekanými kousky pažitky.
Takto připravený Stroganov podávejte s těstovinovými nudlemi či bramborovou kaší.