Tento steak z roštěné z hovězího masa je vydatný a lahodný a perfektně se hodí na víkendové grilování. Pochutná si celá rodina!
Ingredience
Na bylinkové máslo:
- 1/2 šálku másla změkčeného na pokojovou teplotu
- 1/2 šálku nasekané pažitky, tymiánu, oregana, petrželky a majoránky
- 1 lžíce medu
- 1/4 čajové lžičky soli
Na krémové houby:
- 3 lžíce másla
- 230 g nakrájených žampionů
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/4 šálku hovězího vývaru
- 1,25 šálku silné smetany
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce nasekaného tymiánu
- sůl a černý pepř
Na grilovaný steak:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 steaky bez kosti z hovězí roštěné o hmotnosti cca 300 g
- mořská sůl a černý pepř
Postup
- Na bylinkové máslo v misce smíchejte všechny ingredience.
- Přeneste na velký kousek igelitu a máslo pevně zabalte a vytvořte kulatý tvar.
- Zabalte fólií a dejte do chladničky vychladnout.
- Na středním ohni rozpusťte máslo ve velké pánvi.
- Přidejte houby a vařte 8-10 minut nebo do měkka.
- Vmíchejte mouku a vařte další 2 minuty dozlatova.
- Zašlehejte hovězí vývar a silnou smetanu.
- Pokračujte ve šlehání, dokud omáčka nezačne houstnout a nezůstanou žádné hrudky mouky.
- Přimíchejte petrželku, tymián a podle chuti sůl a černý pepř.
- Přiveďte k varu a vařte dalších 5 minut (podle potřeby i více), dokud nebude omáčka krásně hustá.
- Snižte plamen, zakryjte a udržujte houby v teple, zatímco si připravujete steak.
- Předehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokém plameni.
- Potřete olivovým olejem.
- Steaky velkoryse dochuťte mořskou solí a černým pepřem a poté grilujte z obou stran podle svých představ.
- Vyjměte z tepla a nechte odpočívat po dobu nejméně 5 minut.
- Podávejte grilované steaky s bylinkovým máslem a smetanovými houbami.
- Užijte si to!
Inspirujte se i našimi dalšími skvělými recepty na hovězí nudličky Stroganoff 6x jinak!