Hovězí steaky s krémovou pepřovou omáčkou

Hovězí steaky s krémovou pepřovou omáčkou

Luxusní a zároveň jednoduchý recept, kterým oslníte svou drahou polovičku! Kdo by odolal kvalitnímu hovězímu steaku, navíc přelitému lahodnou krémovou omáčkou s černým pepřem a brandy. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 4 kvalitní steaky (každý o hmotnosti cca 200 – 500 g
  • sůl
  • 2 lžíce extra panenského olivového nebo řepkového oleje
  • 3 lžíce kuliček černého pepře, rozdrcené
  • 1/4 šálku jemně nakrájené šalotky nebo cibule
  • 1/4 šálku koňaku nebo brandy
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1/4 šálku smetany ke šlehání
  • 1/4 šálku jemně nasekané petrželky

Postup

  • Steaky z obou stran bohatě osolte a nechte je ohřát na pokojovou teplotu, asi 30 minut.
  • Ve velké litinové pánvi rozehřejte olej na vysokém plameni.
  • Když se z oleje začne kouřit, sundejte pánev z ohně.
  • Steaky osušte papírovými utěrkami (steaky se lépe opečou, když je nejprve osušíte) a vložte na rozpálenou pánev.
  • Vraťte pánev na oheň a stáhněte plamen na středně vysoký.
  • Steaky opékejte, aniž byste s nimi hýbali, alespoň 4 minuty.
  • Pokuste se zvednout steak kleštěmi a otočte jej.
  • Snižte plamen na střední.
  • Pokud se steak přilepí na pánev, nechte ho na této straně ještě minutu nebo dvě opékat.
  • Pokud chcete mít maso rare, vnitřek by měl mít teplotu 48 °C, pokud medium rare 51 až 54 °C, medium 60 °C a medium well 68 °C.
  • Jakmile je steak propečený podle vašich představ, dejte maso na plech a posypte ho velkou porcí drceného černého pepře z obou stran.
  • Zakryjte maso alobalem a nechte ho odpočinout, zatímco budete připravovat omáčku.
  • Přidejte šalotku do pánve a restujte 2 minuty.
  • Přilijte brandy a odglazujte pánev tím, že seškrábnete dno pánve vařečkou, aby se uvolnily všechny zhnědlé kousky.
  • Jakmile se brandy téměř vaří, přidejte hovězí vývar a stáhněte trochu plamen.
  • Omáčku vařte asi 4 až 5 minut.
  • Přilijte smetanu a znovu povařte.
  • Vypněte sporák a přidejte petrželku a případný zbývající černý pepř (ne více než 1 polévkovou lžíci, zbytek by měl být již použit na pepření steaků).
  • Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  • Steaky přelijte omáčkou a ihned podávejte.
Hovězí steak přelitý lahodnou krémovou omáčkou s černým pepřem a brandy na talíři.
www.simplyrecipes.com

Možná se vám budou naše recenze ocelových pánví. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.