Luxusní a zároveň jednoduchý recept, kterým oslníte svou drahou polovičku! Kdo by odolal kvalitnímu hovězímu steaku, navíc přelitému lahodnou krémovou omáčkou s černým pepřem a brandy. Mňam!
Co budete potřebovat
- 4 kvalitní steaky (každý o hmotnosti cca 200 – 500 g
- sůl
- 2 lžíce extra panenského olivového nebo řepkového oleje
- 3 lžíce kuliček černého pepře, rozdrcené
- 1/4 šálku jemně nakrájené šalotky nebo cibule
- 1/4 šálku koňaku nebo brandy
- 1 šálek hovězího vývaru
- 1/4 šálku smetany ke šlehání
- 1/4 šálku jemně nasekané petrželky
Postup
- Steaky z obou stran bohatě osolte a nechte je ohřát na pokojovou teplotu, asi 30 minut.
- Ve velké litinové pánvi rozehřejte olej na vysokém plameni.
- Když se z oleje začne kouřit, sundejte pánev z ohně.
- Steaky osušte papírovými utěrkami (steaky se lépe opečou, když je nejprve osušíte) a vložte na rozpálenou pánev.
- Vraťte pánev na oheň a stáhněte plamen na středně vysoký.
- Steaky opékejte, aniž byste s nimi hýbali, alespoň 4 minuty.
- Pokuste se zvednout steak kleštěmi a otočte jej.
- Snižte plamen na střední.
- Pokud se steak přilepí na pánev, nechte ho na této straně ještě minutu nebo dvě opékat.
- Pokud chcete mít maso rare, vnitřek by měl mít teplotu 48 °C, pokud medium rare 51 až 54 °C, medium 60 °C a medium well 68 °C.
- Jakmile je steak propečený podle vašich představ, dejte maso na plech a posypte ho velkou porcí drceného černého pepře z obou stran.
- Zakryjte maso alobalem a nechte ho odpočinout, zatímco budete připravovat omáčku.
- Přidejte šalotku do pánve a restujte 2 minuty.
- Přilijte brandy a odglazujte pánev tím, že seškrábnete dno pánve vařečkou, aby se uvolnily všechny zhnědlé kousky.
- Jakmile se brandy téměř vaří, přidejte hovězí vývar a stáhněte trochu plamen.
- Omáčku vařte asi 4 až 5 minut.
- Přilijte smetanu a znovu povařte.
- Vypněte sporák a přidejte petrželku a případný zbývající černý pepř (ne více než 1 polévkovou lžíci, zbytek by měl být již použit na pepření steaků).
- Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Steaky přelijte omáčkou a ihned podávejte.
Možná se vám budou naše recenze ocelových pánví. Kdo vyhrál v našem srovnání?