Recept na hovězí nudličky Stroganov má původ v ruské kuchyni. Pro svou snadnou a rychlou přípravu bývá také označován jako minutkový guláš.
Ingredience
- 400 g hovězí svíčkové
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 menší cibule
- 200 g čerstvých žampionů
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce mouky
- 250 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 60 ml zakysané smetany
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- ½ lžíce dijonské hořčice
- sůl
- pepř
Postup
- Maso pokrájejte na nudličky, cibuli a česnek na drobno, žampiony na plátky.
- V hluboké pánvi rozehřejte olej, poté přidejte maso a za občasného míchání dvě minuty opékejte.
- Opečené maso vyndejte z pánve, přikryjte a dejte stranou.
- Do pánve přidejte máslo, cibuli a žampiony a opékejte asi 8 minut, dokud houby nepustí vodu.
- Přidejte česnek a nechte rozvonět.
- Poprašte moukou a zhruba minutu za stálého míchání opékejte.
- Směs podlijte vývarem, pořádně ode dna promáchejte, přidejte smetanu ke šlehání a duste několik minut.
- Do misky se zakysanou smetanou dejte dvě lžíce omáčky z pánve a promíchejte, teprve pak ji pozvolna vlijte do pánve.
- Přidejte worcester, hořčici, sůl a pepř a opečené maso i s veškerou šťávou, která se z něj uvolnila.
- Promíchejte a pozvolna přiveďte k varu.
- Podávejte s bramborem, s rýží, s těstovinami nebo s hranolky.