Dokonalý Wellington se připravuje z hovězí svíčkové. A že je o co stát! Vyzkoušejte náš skvělý recept, kterým potěšíte jakoukoli návštěvu.
Co budete potřebovat
- 1 kg hovězí svíčkové
- 3 lžíce olivového oleje
- 250g žampionů
- 50g másla
- 1 velká snítka čerstvého tymiánu
- 100 ml suchého bílého vína
- 12 plátků prosciutta
- 500g listového těsta (pokud máte mražené, rozmrazte ho)
- trochu hladké mouky, na posypání
- 2 žloutky rozšlehané s 1 lžičkou vody
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Maso položte na pekáč, potřete 1 lžící olivového oleje a ochuťte pepřem, poté pečte 15 minut pro medium-rare nebo 20 minut pro medium.
- Když je maso upečené, vyndejte ho z trouby a nechte asi 20 minut v lednici.
- Nasekejte žampiony co nejjemněji, aby měly strukturu hrubé strouhanky.
- Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a 50 g másla a restujte houby na středním plameni s čerstvým tymiánem asi 10 minut.
- Houbovou směs okořeňte, zalijte 100 ml bílého vína a vařte asi 10 minut, dokud se všechno víno nevstřebá.
- Žampiony vyjměte z pánve, aby vychladly, a vyhoďte tymián.
- Dejte dva kusy potravinářské fólie přes velké prkénko.
- Na potravinářskou fólii položte 12 plátků prosciutta, které se mírně překrývají, ve dvojité řadě.
- Polovinu žampionové směsi rozprostřete na prosciutto, na něj položte maso a završte zbylou houbovou směsí.
- Pomocí okrajů fólie zabalte prosciutto kolem masa, poté jej srolujte do tvaru klobásy a konce fólie zakruťte, abyste ji utáhli.
- Poprašte pracovní plochu trochou mouky.
- Třetinu balení listového těsta rozválejte na pruh 18 x 30 cm a položte na pečicí papír.
- Zbytek těsta rozválejte na cca 28 x 36 cm.
- Vyjměte maso z fólie a položte jej doprostřed menšího pruhu těsta.
- Rozšlehejte 2 žloutky s 1 lžičkou vody a potřete okraje těsta, vršek a boky zarolovaného masa.
- Pomocí válečku opatrně nadzvedněte a překryjte větší kousek těsta přes maso, dobře přitlačte do stran.
- Spoje zastřihněte asi na 4 cm lem.
- Okraj utěsněte hranou rukojeti vidličky.
- Celou plochu potřete žloutkem a hřbetem nože označte Wellington dlouhými diagonálními čarami.
- Nechte alespoň 30 minut vychladnout.
- Troubu rozehřejte na 200 stupňů Celsia.
- Wellington potřete ještě trochou žloutku a pečte dozlatova a křupava – 20 až 25 minut pro medium rare, 30 minut pro rare.
- Před podáváním nechte 10 minut odstát.
Chcete si připravit něco opravdu luxusního? S našimi 5 recepty na hovězí na víně nemůžete sáhnout vedle. Vyzkoušejte pečenou i dušenou variantu, s žampiony či řepou a mnoho dalšího.