Nechce se vám ingredience odvažovat nebo kuchyňskou váhu ani nevlastníte? Pojďte si udělat hraběnčiny řezy hrnkové. Určitě se po nich zapráší.
Ingredience:
Na těsto:
- ¼ hrnku ledové vody
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1,5 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- ¾ hrnku másla
- ½ vejce
Na náplň:
- 5 velkých jablek
- polovina citronu
- 4 lžíce másla
- ½ hrnku cukru
- 1 lžička skořice
Na krém:
- 1 a ⅓ hrnku zakysané smetany
- 5 velkých vaječných žloutků
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 1,5 lžičky cukru
Na drobenku:
- ½ hrnku mouky
- 1 lžička skořice
- ¼ hrnku cukru
- 4 lžíce másla
- 3 lžíce cukru
- 3 bílky
Příprava náplně:
- Jablka si nakrájejte na tenké plátky a smíchejte s citronem.
- Do hrnce s širším dnem si dejte rozehřát 4 lžíce másla a přidejte ½ hrnku cukru, 1 lžičku skořice a jablka smíchaná s citronem.
- Směs povařte zhruba 6 minut.
Příprava těsta:
- Mezitím si připravte těsto.
- Smíchejte si sypké ingredience, přidejte vychladlé máslo nakrájené na malé kostičky a krátce jej vypracujte pomocí ledové vidličky.
- Pak přidejte vejce a opět krátce prohnětejte.
- Nakonec přidejte ledovou vodu a zase vychladlou vidličkou vypracujte.
- Pracujte s těstem rychle, nemělo by pak vhodnou konzistenci.
- Vytvořte bochník a vyválejte jej na tenký plát dle velikosti vašeho plechu (ideální rozměr plechu je cca 35×45 cm s vyššími okraji).
- Vyválené těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a navrch těsta rozprostřete jablečnou směs.
Příprava krému:
- Zakysanou smetanu, vejce a vanilku si vyšlehejte.
- Přidejte cukr a pokračujte ve šlehání.
- Krém rozprosřete na jablečnou vrstvu.
- Řezy dejte péct na dobu 20 minut při 205°C. Jakmile začne krém zlátnout, teplotu snižte na 190 °C.
Příprava drobenky:
- Mezitím, co se řezy pečou, si připravte drobenku smícháním všech ingredienci v sypkou konzistenci.
- 3 bílky z 5, které vám zbyly z krému si vyšlehejte. Když budou skoro hotové, přidejte 3 lžíce cukru (jednu po druhé) a šlehejte do tuha.
- Na upečený koláč navrstvěte bílky a na bílky nasypte drobenku.
- Řezy dejte opět péct na dalších 20-25 minut při 190°C.