Hrníčkové hraběnčiny řezy

Hrníčkové hraběnčiny řezy
Příprava: 40 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 12

Nechce se vám ingredience odvažovat nebo kuchyňskou váhu ani nevlastníte? Pojďte si udělat hraběnčiny řezy hrnkové. Určitě se po nich zapráší. 

Ingredience:

Na těsto:

  • ¼  hrnku ledové vody
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1,5 lžíce cukru 
  • 1 lžička soli
  • ¾ hrnku másla
  • ½ vejce

Na náplň:

  • 5 velkých jablek
  • polovina citronu
  • 4 lžíce másla
  • ½ hrnku cukru
  • 1 lžička skořice

Na krém:

  • 1 a ⅓ hrnku zakysané smetany 
  • 5 velkých vaječných žloutků
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 1,5 lžičky cukru

Na drobenku:

  • ½ hrnku mouky 
  • 1 lžička skořice
  • ¼ hrnku cukru 
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce cukru
  • 3 bílky

Příprava náplně:

  • Jablka si nakrájejte na tenké plátky a smíchejte s citronem.
  • Do hrnce s širším dnem si dejte rozehřát 4 lžíce másla a přidejte ½ hrnku cukru, 1 lžičku skořice a jablka smíchaná s citronem. 
  • Směs povařte zhruba 6 minut. 

Příprava těsta:

  • Mezitím si připravte těsto.
  • Smíchejte si sypké ingredience, přidejte vychladlé máslo nakrájené na malé kostičky a krátce jej vypracujte pomocí ledové vidličky. 
  • Pak přidejte vejce a opět krátce prohnětejte. 
  • Nakonec přidejte ledovou vodu a zase vychladlou vidličkou vypracujte. 
  • Pracujte s těstem rychle, nemělo by pak vhodnou konzistenci. 
  • Vytvořte bochník a vyválejte jej na tenký plát dle velikosti vašeho plechu (ideální rozměr plechu je cca 35×45 cm s vyššími okraji).
  • Vyválené těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a navrch těsta rozprostřete jablečnou směs.

Příprava krému:

  • Zakysanou smetanu, vejce a vanilku si vyšlehejte.
  • Přidejte cukr a pokračujte ve šlehání.
  • Krém rozprosřete na jablečnou vrstvu. 
  • Řezy dejte péct na dobu 20 minut při 205°C. Jakmile začne krém zlátnout, teplotu snižte na 190 °C.

Příprava drobenky:

  • Mezitím, co se řezy pečou, si připravte drobenku smícháním všech ingredienci v sypkou konzistenci.
  • 3 bílky z 5, které vám zbyly z krému si vyšlehejte. Když budou skoro hotové, přidejte 3 lžíce cukru (jednu po druhé) a šlehejte do tuha.
  • Na upečený koláč navrstvěte bílky a na bílky nasypte drobenku.
  • Řezy dejte opět péct na dalších 20-25 minut při 190°C.
jablečné řezy se zakysanou smetanou
Zdroj: platedcravings.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.