Hledáte inspiraci na recepty s hrachem? Tak jste na tom správném místě!
U nás na jednom místě najdete rovnou 4 hrachové varianty, které vás zaručeně nezklamou.
Hrách není těžké propašovat do jídelníčku celé rodiny, na těch našich si pochutnají všichni.
Tip na vaření hrachu
Pokud nemáte kuchyňského robota a přesto nechcete podávat pomazánky nebo polévky s celými kusy luštěnin, zkuste v hrnci hrách rozmačkat jinými ručními nástroji nebo ponorným mixerem, který si můžete vybrat v naší skvělé recenzi!
Pod pojmem hrách se v kuchyni používají semena získaná z odrůdy určené k vylupování. Zralá semena jsou žlutá nebo zelená a v kuchyni se používají sušená.
Jde o významnou luštěninu, která obsahuje vitamíny skupiny B a poměrně vysoké množství minerálních látek, především fosfor, vápník a draslík.
Co tomuto sušenému hrachu chybí, je vitamín C, proto jídla z něho připravená doplňujeme čerstvou zeleninou. Před kuchyňskou úpravou je potřeba jej uvařit.
Protože doba vaření potřebná k jeho změknutí je poměrně dlouhá, tak jej předem namáčíme do studené vody, ve které jej potom i vaříme, abychom neztráceli cenné bílkoviny. Ze stejného důvodu nepřidáváme žádné přísady, které urychlují měknutí hrachu při vaření. Solíme až po uvaření.
Na trhu je dnes předvařený hrách, který vaření zrychluje. Hrách má v kuchyni poměrně dost široké využití, protože se z něj může připravit, výše zmíněné recepty, ale i mnohem více, jako třeba recepty na pomazánky z hrachu.