Tradiční staročeský pokrm našich předků.
Dnes je hrachová kaše často špatnou vzpomínkou na školní jídelnu.
To je ale opravdu škoda!
Je plná vitamínů, vydatná a finančně nenáročná.
Podívejte se na naše recepty a přesvědčte se, že hrachovku lze připravit opravdu chutně.
Naše recepty
6 zajímavostí o hrachu
- Hrách tvoří základ klasických jídel v mnoha světových kuchyních
- Do Evropy se rozšíříl už v 6 století a patřil mezi nejběžnější potraviny – byl levný, snadno dostupný a výživný.
- Hrách a hrášek pocházejí ze stejné plodiny – hrách je zralý a řadí se mezi luštěniny, hrášek je nedozrálým plodem a patří mezi zeleninu
- Obsahuje hodně vlákniny, téměř žádnné tuky, je bohytý na bílkoviny, minerály a má vysoký obsah kyseliny listové.
- Půlený hrách, který je (stejně jako hrách celý) běžně dostupný v obchodech je loupaný – tím pádem je lépe stravitelný, nenadýmá a nemusí se máčet předem, nelze ho ale nakličovat
- Žlutý hrách je o něco moučnější než ten zelený a je také méně sladký. Z výživového hlediska ale nijak zásadně neliší