Tahle svěží varianta hrachovky je výborná jak v teplé, tak studené úpravě. Na podzim zahřeje a v létě naopak osvěží. Navíc je hotová raz dva.
Ingredience:
- 1 svazek jarní cibulky
- 2 středně velké brambory
- 2 stroužky česneku
- 850 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 900 g hrášku z konzervy
- 4 lžíce čerstvě nasekané máty (plus pár lístků na ozdobu)
- 1 lžička cukru krupice
- 1 lžíce čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
- 150 ml podmáslí nebo zakysané smetany (plus trocha na ozdobu)
- sůl
- pepř
Postup:
- Nakrájenou cibulku, brambory a utřený česnek zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte, dokud brambory nezměknou.
- Mezitím si připravte hrášek na ozdobu. 3 lžíce hrášku dejte vařit na 2-3 minuty, poté je sceďte a nechte odstát ve studené vodě.
- Přidejte zbytek hrášku do základu polévky a vařte maximálně 5 minut, aby si hrášek zachoval svou chuť.
- Do polévky přidejte nakrájenou mátu, cukr a citronovou či limetkovou šťávu.
- Nakonec přidejte podmáslí či zakysanou smetanu a polévku rozmixujte do hladka.
- Dochuťte solí a pepřem a podávejte horkou nebo nechte vychladit.
- Na talíři ozdobte polévku lístky máty a zakápněte troškou podmáslí nebo zakysanou smetanou.