Hrachová polévka s mátou

Hrachová polévka s mátou

Tahle svěží varianta hrachovky je výborná jak v teplé, tak studené úpravě. Na podzim zahřeje a v létě naopak osvěží. Navíc je hotová raz dva. 

Ingredience:

  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 středně velké brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 850 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 900 g hrášku z konzervy
  • 4 lžíce čerstvě nasekané máty (plus pár lístků na ozdobu)
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžíce čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
  • 150 ml podmáslí nebo zakysané smetany (plus trocha na ozdobu)
  • sůl
  • pepř

Postup: 

  • Nakrájenou cibulku, brambory a utřený česnek zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte, dokud brambory nezměknou. 
  • Mezitím si připravte hrášek na ozdobu. 3 lžíce hrášku dejte vařit na 2-3 minuty, poté je sceďte a nechte odstát ve studené vodě. 
  • Přidejte zbytek hrášku do základu polévky a vařte maximálně 5 minut, aby si hrášek zachoval svou chuť. 
  • Do polévky přidejte nakrájenou mátu, cukr a citronovou či limetkovou šťávu.
  • Nakonec přidejte podmáslí či zakysanou smetanu a polévku rozmixujte do hladka. 
  • Dochuťte solí a pepřem a podávejte horkou nebo nechte vychladit.
  • Na talíři ozdobte polévku lístky máty a zakápněte troškou podmáslí nebo zakysanou smetanou. 
Krémová polévka s hráškem a mátou
.thetaste.ie

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.