Pouhých 30 minut stačí k tomu, aby se z několika málo ingrediencí vykouzlila dokonalá polévka, která chutná naprosto skvěle. Možná vás trochu zaskočí její zelená barva, ale věřte, že si jí vychutnáte.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 hnědá cibule nakrájená nadrobno
- 1 pórek nakrájený na tenké plátky (pouze světlá část)
- 1 kg brambor – oloupaných a nakrájených nadrobno
- 4 hrnky (1 litr) kuřecího vývaru
- 360 g mraženého hrášku
- 350 g nahrubo nakrájené šunky
- 80 ml smetany ke šlehání
- 2 hrnky vody
Postup:
- V hrnci rozehřejeme 1 lžíci oleje na středním stupni. Přidáme cibuli, pórek a restujeme cca 5 minut, aby cibule změkla.
- Přidáme brambory, vývar a vodu. Přivedeme k varu. Teplotu snížíme na minimum a vaříme 10 minut do změknutí brambor.
- Vmícháme hrášek a ještě necháme vařit dalších 5 minut, až bude hrášek měkčí.
- Mezitím na pánvi rozehřejeme druhou lžíci olivového oleje na středně vysokou teplotu a vhodíme na něj šunku.
- Za stálého míchání restujeme zhruba 5 – 6 minut dozlatova. Potom jí přendáme na talíř vyložený kuchyňskými papírovými utěrkami.
- Polovinu zeleninové směsi odebereme do vysoké mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
- Vrátíme zpět do hrnce a promícháme. Polévku rozdělíme do misek, zalijeme smetanou a posypeme šunkou.
Tip: Vyzkoušejte také recepty na hrachovou kaši, protože hrachu není nikdy dost.