Tento recept na bábovku s vaječným koňakem a čokoládou je bohatý na chuť. Připravte se na to, že chuť bude opravdu intenzivní, protože se ničím nešetří. Pro připomenutí 1 šálek = 250 ml hrneček.
Co budeme potřebovat
- 1 šálek másla
- ½ šálku neslazeného holandského kakaového prášku
- 1 šálek vaječného koňaku
- 2 šálky krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 3/4 šálku podmáslí
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička čerstvě mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
Na glazuru
- ½ šálku másla
- 1/3 šálku vaječného koňaku
- ½ šálku vysoce kvalitního tmavého kakaového prášku
- 2 šálky moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- ¼ lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na180°C.
- Formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- Rozpusťte máslo ve velkém hrnci na středně mírnou teplotu ohni, poté přidejte kakao a šlehejte do hladka, mělo by vypadat docela tmavě.
- Přidejte vaječný koňak a znovu šlehejte do hladka, pokračujte v zahřívání směsi, ale nevařte.
- Odstraňte z plotny, přidejte cukr, vejce, podmáslí a vanilku do teplé kakaové směsi najednou a šlehejte do hladka.
- Do velké mísy najednou přidejte mouku, jedlou sodu, muškátový oříšek, skořici a sůl a šlehejte, dokud se suché ingredience zcela nespojí.
- Vezměte teplou kakaovou směs a nalijte ji do suchých přísad.
- Míchejte, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí.
- Těsto vlijte do formy.
- Pečte 40–45 minut.
- Nechte vychladnout na asi 20 minut, poté vyklopte na servírovací talíř.
- Na glazuru si ve středním hrnci rozpusťte máslo.
- Přidejte vaječný koňak, kakao a moučkový cukr a šlehejte.
- Odstraňte z plotny a zašlehejte vanilku a sůl.
- Nechte mírně vychladnout, poté nalijte na vychladlou bábovku s vaječným likérem.
K výborné bábovce, buď můžete podávat domácí affogato nebo voňavou kávu z těch nejlepších kávovarů Philips. Vyberte si ten správný podle naší recenze.