V této bábovce ze šlehačky z hrníčku není žádný olej ani máslo, pouze čistá smetana ke šlehání a je tak chutná, jemná a nadýchaná. Je to perfektní zákusek, který si naservírujete s čerstvým ovocem a kopečkem naší domácí jahodové zmrzliny.
Co budeme potřebovat
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky soli
- 3 velká vejce
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku husté smetany ke šlehání, studené
- 1 šálek plus 1 lžíce moučkového cukru
- máslo na vymaštění formy
- čerstvé ovoce k podávání (volitelné)
Na polevu
- 1 a 1/4 šálku husté smetany ke šlehání
- 1/3 šálku moučkového cukru
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte formu na bábovku.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V malé misce rozšlehejte vejce a vanilku.
- V míse šlehejte studenou smetanu, dokud nezačne lehce houstnout. Postupně zvyšujte rychlost na středně vysokou a šlehejte, dokud nebude hustá.
- Postupně přidávejte vaječnou směs a míchejte, dokud směs nezhoustne.
- Postupně přidávejte cukr a míchejte, aby se vše spojilo.
- Jemně vmíchejte polovinu moučné směsi do smetanové směsi, dokud se mouka nezapracuje. Opakujte s druhou polovinou.
- Těsto vlijte do formy.
- Pečte, dokud párátko nevyjde čisté, asi 18 až 20 minut. Nechte chladnout asi 10 minut.
- Na polevu přidejte smetanu ke šlehání do mixéru. Šlehejte na nízkou rychlost, dokud krém lehce nezhoustne. Přidejte moučkový cukr a vanilku a šlehejte, dokud smetana ke šlehání nezhoustne.
- Ozdobte s ní bábovku a podávejte s ovocem vašeho výběru.