Tyto pusinky z bílků a s citronovým tvarohem jsou perfektní křehké máslové sušenky. Tento recept na kokosky si můžete upravit podle vaší libosti. Vyměňte tvaroh za čokoládovou pecku, nebo čerstvou malinu či jahodu! Nápadům se meze nekladou.
Co budeme potřebovat
- ¾ hrnečku másla (pokojové teploty)
- ½ hrnečku cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 ¾ hrnečku hladké mouky
- Špetka soli
- Vejce rozšlehané se lžící vody
- 1 ½ hrnečku slazeného strouhaného kokosu
- Tvaroh
- Citronový cukr
Postup
- Máslo a cukr pomocí stojanového mixéru šleháme tak, aby se krásně propojily
- Přidáme vanilku a znovu promícháme
- Mouku a sůl prosejeme si dohromady
- Pomocí mixéru na nízkou rychlost vmícháme mouku do máslové směsi
- Mícháme, dokud se těsto nezačne spojovat
- Těsto položíme na kus potravinářské fólie
- Vytvoříme z něj šišku, kterou do fólie pevně zabalíme
- Takto těsto necháme 30 minut chladit
- Mezitím si zapneme na 160 stupňů troubu
- Rozšleháme si vejce s vodou
- Smícháme si tvaroh s citronovým cukrem
- Těsto rozdělíme na polovinu a každou polovinu na 8 stejných dílů
- Jednotlivé kusy těsta vyválíme do kuličky
- Každou kuličku těsta ponoříme do vaječné hmoty a obalíme v kokosu
- Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem
- Jemně každou kuličku stlačíme, aby se lehce zploštila
- Prstem v každé kuličce vytlačíme malou prohlubeň středu každé kokosky
- Do každé prohlubně dáme ½ lžičky citronového tvarohu
- Pusinky vložíme do trouby a pečeme 18-25 minut na 160 stupňů, odkud nezezlátnou
- Po upečení tvarohové kokosky rozložíme na mřížku, aby vychladly
Další vánoční dobrotou, která nesmí chybět na štědrovečerním stole je bezpochyby andělský dort. Jeho výroba je stejně snadná jako u kokosek. Je totiž také z bílků.