Bohatý chlebíček, jehož výjimečná chuť je tvořena směsí kandovaného ovoce, ořechů a koření. Chuť i vůni můžete v případě přání navíc ozvláštnit ještě přidáním brandy či rumu.
Ingredience:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 šálek másla
- 2 šálky hnědého cukru
- 1 šálek melasy
- 2 šálky kandovaného nebo sušeného ovoce
- 1 šálek vlašských ořechů
- 1 šálek rozinek
- 1 šálek sušených datlí
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- kůra a šťáva z jednoho pomeranče
- 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
Postup:
- Předehřejte si troubu na 150°C.
- Připravte si formu, ve které chcete biskupský chlebíček péct, důkladně je vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
- V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a veškeré koření.
- V jiné misce smíchejte cukr s rozehřátým máslem.
- Obsah obou misek smíchejte a přidejte rovněž melasu, citronovou a pomerančovou kůru a šťávu.
- Ořechy, rozinky, datle i ovoce pokrájejte na menší kousky a následně je přimíchejte do těsta.
- Pečte pomalu po dobu přibližně 2 až 2,5 hodiny.