Tento recept je prvním z bleskovek, které si můžete upéct. Je náramně dobrý a nadýchaný jako obláček. A co je jeho velkým kladem? Nepotřebujete na ten luxus žádných drahých ingrediencí.
Ingredience:
- 6 velkých vajec pokojové teploty
- 1 hrnek cukru
- 1 a ⅓ hrnku polohrubé mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 středně velké až velká jablka
- 1 lžička moučkového cukru na posypání
Postup:
- Vejce si vyšlehejte šlehačem (asi po dobu 1 minuty), postupně přidávejte cukr a mixujte asi 8 -10 minut.
- Mezitím si oloupejte jablka a nakrájejte je na asi 5 mm silné kostičky
- Mouku s kypřícím práškem si smíchejte zvlášť a poté přidejte do vaječné směsi ve třech etapách.
- Přidejte vanilku a krátce promíchejte.
- Jeden hrnek jablek si nechejte bokem a zbytek do těsta nasypte a zamíchejte.
- Hotové těsto nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru zhruba 22 cm.
- Navrch nasypte 1 hrnek jablek, které jste si dali bokem.
- Pečte na 175 °C asi 50-55 minut.
- Vychladlý koláč poprašte moučkovým cukrem.