Vychutnejte si léto naplno a proměňte sezónní plody na tento sladký ovocný koláč. Bude vám stačit jeden jediný hrníček, ale pokud vám to takto nevyhovuje, gramáže jsou v tomto receptu taktéž uvedeny.
Co budeme potřebovat
- 340 g středních švestek (meruněk nebo nektarinek)
- 1 a 2/3 hrníčku vypeckovaných třešní (255 g)
- 1 hrneček čerstvých borůvek (ostružin nebo malin 170 g)
- 1/2 hrnečku angreštu (rybízu nebo čerstvých brusinek 110 g)
- 1 hrneček cukru (195 g)
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/3 šálku tapiokového škrobu (40 g)
- 1 listové těsto
Na potření
- 1 velké vejce
- 1 vaječný žloutek
- 1 lžíce husté smetany (15 g)
- špetka soli
Postup
- Rozválejte listové těsto a vyložte jím připravenou formu na koláč.
- Přebytečné těsto okrájejte.
- Švestky omyjte, nakrájejte je na plátky a odměřte 1 a 1/2 šálku (255 g) ve velké misce.
- Přidejte vypeckované třešně, borůvky a angrešt nebo jakoukoli směs ovoce, kterou preferujete, abyste dosáhli celkové hmotnosti přibližně 790 g.
- Smíchejte s cukrem, solí a tapiokovým škrobem.
- Posypte připravené těsto a ozdobte zbylým těstem.
- Dejte do chladničky, asi na 30 minut.
- Mezitím předehřejte troubu na 200°C.
- V malé misce rozšlehejte vejce, žloutek, smetanu a sůl.
- Potřete vychladlou vrchní krustu.
- Vychladlý koláč pečte, dokud kůrka nezezlátne, asi 1 hodinu, poté volně přikryjte alobalem.
- Pokračujte v pečení, dokud náplň nebude bublat i v samotném středu koláče, asi ještě 15 minut.
- Před podávání ovocný koláč chlaďte, asi 3 hodiny.
Do hrníčku od pečení si rovnou můžete připravit voňavou kávu z nejlepšího kávovaru Tchibo. Ten nejkvalitnější si můžete vybrat v naší recenzi na webu.