Hrníčkový koláč z ovoce

Hrníčkový koláč z ovoce
Příprava: 20 minut Vaření: 75 minut Počet porcí: 12

Vychutnejte si léto naplno a proměňte sezónní plody na tento sladký ovocný koláč. Bude vám stačit jeden jediný hrníček, ale pokud vám to takto nevyhovuje, gramáže jsou v tomto receptu taktéž uvedeny.

Co budeme potřebovat

  • 340 g středních švestek (meruněk nebo nektarinek)
  • 1 a 2/3 hrníčku vypeckovaných třešní (255 g)
  • 1 hrneček čerstvých borůvek (ostružin nebo malin 170 g)
  • 1/2 hrnečku angreštu (rybízu nebo čerstvých brusinek 110 g)
  • 1 hrneček cukru (195 g)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/3 šálku tapiokového škrobu (40 g)
  • 1 listové těsto

Na potření

  • 1 velké vejce
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 lžíce husté smetany (15 g)
  • špetka soli

Postup

  • Rozválejte listové těsto a vyložte jím připravenou formu na koláč.
  • Přebytečné těsto okrájejte.
  • Švestky omyjte, nakrájejte je na plátky a odměřte 1 a 1/2 šálku (255 g) ve velké misce.
  • Přidejte vypeckované třešně, borůvky a angrešt nebo jakoukoli směs ovoce, kterou preferujete, abyste dosáhli celkové hmotnosti přibližně 790 g.
  • Smíchejte s cukrem, solí a tapiokovým škrobem.
  • Posypte připravené těsto a ozdobte zbylým těstem.
  • Dejte do chladničky, asi na 30 minut.
  • Mezitím předehřejte troubu na 200°C.
  • V malé misce rozšlehejte vejce, žloutek, smetanu a sůl.
  • Potřete vychladlou vrchní krustu.
  • Vychladlý koláč pečte, dokud kůrka nezezlátne, asi 1 hodinu, poté volně přikryjte alobalem.
  • Pokračujte v pečení, dokud náplň nebude bublat i v samotném středu koláče, asi ještě 15 minut.
  • Před podávání ovocný koláč chlaďte, asi 3 hodiny.

Do hrníčku od pečení si rovnou můžete připravit voňavou kávu z nejlepšího kávovaru Tchibo. Ten nejkvalitnější si můžete vybrat v naší recenzi na webu.

Koláč z vypečeného listového těsta plný ovoce.
Zdroj: afarmgirlskitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.