Hrnková buchta

Hrnková buchta
Příprava: 25 minut Vaření: 35 minut Počet porcí: 12

Máte doma přebytek banánů a jsou už tak zralé, že máte chuť je vyhodit? To by byla velká škoda, protože z nich můžete připravit skvělou vláčnou buchtu, po které se budete olizovat až nad obočím.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1/3 hrnku změklého másla
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 2 zralé banány
  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany

Na polevu:

  • 1/4 hrnku změklého másla
  • 1/4 hrnku smetanového sýra
  • 2 a 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Postup:

  • Jako již tradičně začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů a vymažeme pečící formu máslem a vysypeme moukou.
  • Do misky dáme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu i sůl a smícháme.
  • V jiné misce našleháme máslo, vejce, cukr a vanilku. Šleháme tak dlouho, až bude směs pěkně nadýchaná, zhruba 3 minuty.
  • Banány rozmačkáme v malé misce vidličkou a přidáme k máslu. Důkladně zašleháme a přidáme suché suroviny na střídačku se zakysanou smetanou.
  • Zamícháme, aby vzniklo hladké těsto, a to přelijeme do připravené pečící formy.
  • Dáme péct na 30 – 35 minut, poté vyjmeme z trouby a odložíme na 10 minut stranou.
  • Vyklopíme na stojan či kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout.
  • Připravíme si polevu našleháním másla a smetanového sýra po dobu 1 minuty.
  • Pak přisypeme cukr, vanilku i smetanu a šleháme 3 minuty, aby byla poleva nadýchaná.
  • Polevou přelijeme povrch buchty/dortu a necháme v lednici asi 1 hodinu zatuhnout.

Pro ještě lepší chuť můžeme smíchat 2 lžíce mléka a 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy a touto směsí potřít korpus předtím, než na něj naneseme smetanovou polevu.

Banánová buchta hrnková se smetanovou peřinou.
Zdroj: https://anitalianinmykitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.