Tato ořechová bábovka se v zahraničí peče zejména na velikonoce, protože svým vzhledem a barvou připomíná jarní květiny. Je úžasně vláčná a jemná.
Když někdy nebudete vědět, čím obdarovat své blízké, upečte jim tuto bábovku, hezky zabalte a máte dárek na jedničku.
Ingredience:
- 1 hrnek vlažného mléka (může být i sójové)
- 1 polévková lžíce instantního droždí
- 1 hrnek vařené polenty
- 1 hrnek vařené rýže
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 4 polévkové lžíce cukru
- 1/3 lžičky soli
- 1/2 šálku sušených brusinek (mohou být rozinky, sultánky)
- 1/2 hrnku nasekaných mandlí
- 1 lžička citronové kůry
- Máslo na vymazání formy
Postup:
- Do mísy nalijeme mléko a necháme v něm rozpustit instantní droždí.
- V jiné misce smícháme všechny sypké přísady, tedy mouku, cukr, sůl, sušené brusinky, citronovou kůru a mandle.
- K mléku přihodíme polentu, rýži a důkladně promícháme.
- Nakonec po částech přidáváme sypkou směs a důkladně zamícháme, aby bylo těsto hladké.
- Předehřejeme si troubu na 180°C a mezitím si vymažeme a vysypeme formu.
- Vlijeme hotové těsto, uhladíme a dáme péct na 45 minut.
- Bábovka by měla mít zlatohnědý nádech.
- Kdyby začala moc hnědnout, přikryjeme ji alobalem.
- Pomocí špejle se ve střední části ujistíme, že není těsto syrové.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme 5 – 10 minut odpočinout.
- Poté ji vyklopíme pomalu z formy a odložíme na mřížku, aby vychladla.
- Můžeme ještě posypat moučkovým cukrem, případně pocákat čokoládovou polevou.