Hrnková ořechová buchta

Hrnková ořechová buchta
Příprava: 15 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 12

Tato ořechová bábovka se v zahraničí peče zejména na velikonoce, protože svým vzhledem a barvou připomíná jarní květiny. Je úžasně vláčná a jemná.

Když někdy nebudete vědět, čím obdarovat své blízké, upečte jim tuto bábovku, hezky zabalte a máte dárek na jedničku.

Ingredience:

  • 1 hrnek vlažného mléka (může být i sójové)
  • 1 polévková lžíce instantního droždí
  • 1 hrnek vařené polenty
  • 1 hrnek vařené rýže
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 1/3 lžičky soli
  • 1/2 šálku sušených brusinek (mohou být rozinky, sultánky)
  • 1/2 hrnku nasekaných mandlí
  • 1 lžička citronové kůry
  • Máslo na vymazání formy

Postup:

  • Do mísy nalijeme mléko a necháme v něm rozpustit instantní droždí.
  • V jiné misce smícháme všechny sypké přísady, tedy mouku, cukr, sůl, sušené brusinky, citronovou kůru a mandle.
  • K mléku přihodíme polentu, rýži a důkladně promícháme.
  • Nakonec po částech přidáváme sypkou směs a důkladně zamícháme, aby bylo těsto hladké.
  • Předehřejeme si troubu na 180°C a mezitím si vymažeme a vysypeme formu.
  • Vlijeme hotové těsto, uhladíme a dáme péct na 45 minut.
  • Bábovka by měla mít zlatohnědý nádech.
  • Kdyby začala moc hnědnout, přikryjeme ji alobalem.
  • Pomocí špejle se ve střední části ujistíme, že není těsto syrové.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme 5 – 10 minut odpočinout.
  • Poté ji vyklopíme pomalu z formy a odložíme na mřížku, aby vychladla.
  • Můžeme ještě posypat moučkovým cukrem, případně pocákat čokoládovou polevou.
Bábovka s ořechy.
Zdroj: http://nutsandwalnuts.com/
Katka Horáková

Autor článku
Katka Horáková

Jmenuji se Katka a práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 15 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového.

Líbil se vám tento recept? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.